Podrška brojnih prijatelja iz zemlje, regiona i Evrope

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izbori LSV | Subota, 08. 12. 2012. | Komentara: 1

Podrška brojnih prijatelja iz zemlje, regiona i Evrope

NOVI SAD – Današnjem IX Kongresu Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao gosti prisustvovali su lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić, potpredsednica Demokratske stranke Vesna Martinović, kao i visoki funkcioneri Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor i Šandor Egereši i predsednik Vojvođanske akademije nauke i umetnosti.

LSV

Gosti iz regiona bili su predstavnici Demokratske partije socijalista Crne Gore, Istarskog demokratskog sabora, Liste za Rijeku, Nove socijaldemokratske partije Makedonije, zatim ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović, kao i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Turske, Kine i Angole.

Ne odlagati problem Vojvodine

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je da vladajuća elita u Srbiji mora da se suoči sa činjenicom da problem statusa Vojvodine ne sme da se odlaže i da joj treba vratiti autonomiju.

– Ustavno pitanje položaja Vojvodine nije rešeno. Vojvodini su oduzeta sva prava, a od autonomije manje-više nema ničega. S tim će se pre ili kasnije suočiti politička elita u Srbiji. Moraju biti svesni da ih to čeka i da to mora biti rešeno – rekao je Korać u obraćanju delegatima. Dodao je da je teško gledati vojvođansko siromaštvo, odnosno regiju koja je nekada bila najbogatija.

– Vojvodina zbog svojih istorijskih, kulturnih, geografsklih specifičnosti jeste jedan drugačiji region u Srbiji i to joj se mora priznati – kazao je Korać. Ministar u Vladi Srbije i predsednik SDPS Rasim Ljajić saopštio je delegatima na Kongresu LSV da će Srbija dobiti datum početka pregovora sa Evropskom unijom u junu naredne godine.

– To je garancija da se Srbija neće vratiti u devedesete godine prošlog veka – rekao je Ljajić.

Rešenja u novom Ustavu Srbije

Potpredsednica Demokratske stranke Vesna Martinović ukazala je na dugogodišnju dobru saradnju DS i LSV, navodeći da teško vreme i teške prilike u kojima živimo zahtevaju da se sve socijaldemokratske stranke ujedine oko zajedničkih načela socijalne pravde, zaštite manjinskih prava, pravne države i drugih delova svojih programa koji ne smeju ostati samo mrtva slova na papiru.

– Želimo da zajedno sa vama od Vojvodine i Srbije napravimo jedno normalno i pristojno mesto za život nas i naše dece – rekla je ona dodajući da očekuje da već danas nakon Kongresa ligaši i demokrate zasuču rukave i zajedno prionu na posao. Potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić rekao je da položaj Vojvodine mora da se reši kroz donošenje novog Ustava Srbije, u kojem će biti definisana široka autonomija Vojvodine.

Podrška iz regiona

Orijano Otočan, međunarodni tajnik IDS-a preneo je pozdrave u ime predsednika IDS-a Ivana Jakovčića, navodeći da kao što Istra nema većeg prijatelja od Vojvodine, tako IDS nema većeg prijatelja od Lige.

– Regionalizam, decentralizacija, subsidijarnost, autonomija i Evropa, samo su jedan deo trajnih vrednosti koje nas povezuju i imaju isti predznak ovde u Vojvodini i kod nas u Istri- – istakao je Otočan. Milutin Simović, predsednik poslaničkog kluba DPS u Skupštini Crne Gore, preneo je pozdrave Mila Đukanovića, ukazujući da LSV i DPS već godinama neguju prijateljske odnose koji su zasnovani na čvrstim temeljima osnovnih vrednosti koje gaje obe partije - demokratiji, slobodi, jednakosti, pravičnosti, socijalnoj pravdi, solidarnosti i toleranciji. Čestitke je uputio i predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, kao i potpredsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zlatko Komadina. Takođe, delegate na Kongresu LSV pozdravili su i član Izvršnog odbora Nove socijaldemokratske partije Makedonije Miki Mikovski i portparol SDP Crne Gore i sekretar kluba poslanika u Skupštini Crne Gore Mirko Stanić. Partija evropskih socijalista uputila je čestitku učesnicima Kongresa i ocenila da je Srbiji potrebna jaka LSV koja će je približiti Evropskoj uniji.

– Značajno je da se izgradi jak opozicioni pokret sposoban da obezbedi solidnu, progresivnu, političku alternativu za građane Srbije – istakao je u pismu predsednik PES Sergej Stanišev. Čestitke delegatima kongresa poslao je i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, nekoliko poslanika tog parlamenta, kao i predsednik Evropske slobodne alijanse Erik Defog.

(BILSV, 08. 12. 2012.)Izbori LSV | Ponedeljak, 24. 09. 2018. | Komentara: 0

Predstavljanje kandidata i kandidatkinja na izborima u LSV

Kratke biografije i poruke kandidatkinja i kandidata za Glavni odbor i Predsedništvo LSV
Izbori LSV | Nedelja, 23. 09. 2018. | Komentara: 0

LSV u EFI - višegodišnja borba za pravo na samoopredeljenje

Svaki narod i regija Evrope ima pravo da bira svoju sudbinu i institucionalni okvir u kojem će se najbolje razvijati. Da li je u pitanju poštovanje jezičkih ili kulturnih prava, zahtevanje autonomije ili postizanje nezavisnosti putem referenduma,  moraju se podržati svi predlozi koji omogućavaju ljudima da se izraze na demokratski, transparentan i miran način.
Izbori LSV | Subota, 22. 09. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina mora da bude primer ekološke i energetski samoodržive regije

Autonomna Pokrajina Vojvodina raspolaže brojnim prirodnim resursima: plodnim zemljištem, rezervama vode, lekovitim biljem, termalnim izvorima, naftom i gasom. Međutim, sadašnji model prostornog i ekonomskog razvoja doveo je do sve očiglednijeg ugrožavanja ovih resursa, do vidljivih klimatskih promena i velikog gubitka biodiverziteta.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook