Podrška brojnih prijatelja iz zemlje, regiona i Evrope

 
 
Izbori u LSV
Izbori LSV | Subota, 08. 12. 2012. | Komentara: 1

Podrška brojnih prijatelja iz zemlje, regiona i Evrope

NOVI SAD – Današnjem IX Kongresu Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao gosti prisustvovali su lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić, potpredsednica Demokratske stranke Vesna Martinović, kao i visoki funkcioneri Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor i Šandor Egereši i predsednik Vojvođanske akademije nauke i umetnosti.

LSV

Gosti iz regiona bili su predstavnici Demokratske partije socijalista Crne Gore, Istarskog demokratskog sabora, Liste za Rijeku, Nove socijaldemokratske partije Makedonije, zatim ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović, kao i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Turske, Kine i Angole.

Ne odlagati problem Vojvodine

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je da vladajuća elita u Srbiji mora da se suoči sa činjenicom da problem statusa Vojvodine ne sme da se odlaže i da joj treba vratiti autonomiju.

– Ustavno pitanje položaja Vojvodine nije rešeno. Vojvodini su oduzeta sva prava, a od autonomije manje-više nema ničega. S tim će se pre ili kasnije suočiti politička elita u Srbiji. Moraju biti svesni da ih to čeka i da to mora biti rešeno – rekao je Korać u obraćanju delegatima. Dodao je da je teško gledati vojvođansko siromaštvo, odnosno regiju koja je nekada bila najbogatija.

– Vojvodina zbog svojih istorijskih, kulturnih, geografsklih specifičnosti jeste jedan drugačiji region u Srbiji i to joj se mora priznati – kazao je Korać. Ministar u Vladi Srbije i predsednik SDPS Rasim Ljajić saopštio je delegatima na Kongresu LSV da će Srbija dobiti datum početka pregovora sa Evropskom unijom u junu naredne godine.

– To je garancija da se Srbija neće vratiti u devedesete godine prošlog veka – rekao je Ljajić.

Rešenja u novom Ustavu Srbije

Potpredsednica Demokratske stranke Vesna Martinović ukazala je na dugogodišnju dobru saradnju DS i LSV, navodeći da teško vreme i teške prilike u kojima živimo zahtevaju da se sve socijaldemokratske stranke ujedine oko zajedničkih načela socijalne pravde, zaštite manjinskih prava, pravne države i drugih delova svojih programa koji ne smeju ostati samo mrtva slova na papiru.

– Želimo da zajedno sa vama od Vojvodine i Srbije napravimo jedno normalno i pristojno mesto za život nas i naše dece – rekla je ona dodajući da očekuje da već danas nakon Kongresa ligaši i demokrate zasuču rukave i zajedno prionu na posao. Potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić rekao je da položaj Vojvodine mora da se reši kroz donošenje novog Ustava Srbije, u kojem će biti definisana široka autonomija Vojvodine.

Podrška iz regiona

Orijano Otočan, međunarodni tajnik IDS-a preneo je pozdrave u ime predsednika IDS-a Ivana Jakovčića, navodeći da kao što Istra nema većeg prijatelja od Vojvodine, tako IDS nema većeg prijatelja od Lige.

– Regionalizam, decentralizacija, subsidijarnost, autonomija i Evropa, samo su jedan deo trajnih vrednosti koje nas povezuju i imaju isti predznak ovde u Vojvodini i kod nas u Istri- – istakao je Otočan. Milutin Simović, predsednik poslaničkog kluba DPS u Skupštini Crne Gore, preneo je pozdrave Mila Đukanovića, ukazujući da LSV i DPS već godinama neguju prijateljske odnose koji su zasnovani na čvrstim temeljima osnovnih vrednosti koje gaje obe partije - demokratiji, slobodi, jednakosti, pravičnosti, socijalnoj pravdi, solidarnosti i toleranciji. Čestitke je uputio i predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, kao i potpredsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zlatko Komadina. Takođe, delegate na Kongresu LSV pozdravili su i član Izvršnog odbora Nove socijaldemokratske partije Makedonije Miki Mikovski i portparol SDP Crne Gore i sekretar kluba poslanika u Skupštini Crne Gore Mirko Stanić. Partija evropskih socijalista uputila je čestitku učesnicima Kongresa i ocenila da je Srbiji potrebna jaka LSV koja će je približiti Evropskoj uniji.

– Značajno je da se izgradi jak opozicioni pokret sposoban da obezbedi solidnu, progresivnu, političku alternativu za građane Srbije – istakao je u pismu predsednik PES Sergej Stanišev. Čestitke delegatima kongresa poslao je i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, nekoliko poslanika tog parlamenta, kao i predsednik Evropske slobodne alijanse Erik Defog.

(BILSV, 08. 12. 2012.)Izbori LSV | Sreda, 21. 11. 2012. | Komentara: 0

Podrška Čanku, Stojšiću, Bogaroškom i Jovanoviću

SOMBOR – Na sinoćnjoj sednici Gradski odbor LSV Sombor se izjašnjavao o podršci kandidatima za predsednika, potpredsednike i članove Glavnog odbora LSV, koji će biti izabrani na predstojećem Kongresu stranke. Velikom većinom glasova prisutnih 25 članova Gradskog odbora podržana je kandidatura Nenada Čanka (23 glasa) za predsednika LSV.
Izbori LSV | Utorak, 20. 11. 2012. | Komentara: 0

Čanak: Vojvodina je gurnuta pod tepih

ZRENJANIN – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je sinoć na sednici Gradskog odbora LSV Zrenjanin da Liga posle Kongresa, zakazanog za 8. decembar, mora imati jedan jedinstveni slogan: Novi početak.
Izbori LSV | Subota, 17. 11. 2012. | Komentara: 0

Bačka Topola izabrala kandidate za Kongres

BAČKA TOPOLA – Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Bačka Topola održao je sinoć sednicu na kojoj je glasao o kandidatima za predsednika, potpredsednike i članove Glavnog odbroa Lige o kojima će se odlučivati na predstojećem Kongresu stranke.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook