Podrška brojnih prijatelja iz zemlje, regiona i Evrope

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izbori LSV | Subota, 08. 12. 2012. | Komentara: 1

Podrška brojnih prijatelja iz zemlje, regiona i Evrope

NOVI SAD – Današnjem IX Kongresu Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao gosti prisustvovali su lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić, potpredsednica Demokratske stranke Vesna Martinović, kao i visoki funkcioneri Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor i Šandor Egereši i predsednik Vojvođanske akademije nauke i umetnosti.

LSV

Gosti iz regiona bili su predstavnici Demokratske partije socijalista Crne Gore, Istarskog demokratskog sabora, Liste za Rijeku, Nove socijaldemokratske partije Makedonije, zatim ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović, kao i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Turske, Kine i Angole.

Ne odlagati problem Vojvodine

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je da vladajuća elita u Srbiji mora da se suoči sa činjenicom da problem statusa Vojvodine ne sme da se odlaže i da joj treba vratiti autonomiju.

– Ustavno pitanje položaja Vojvodine nije rešeno. Vojvodini su oduzeta sva prava, a od autonomije manje-više nema ničega. S tim će se pre ili kasnije suočiti politička elita u Srbiji. Moraju biti svesni da ih to čeka i da to mora biti rešeno – rekao je Korać u obraćanju delegatima. Dodao je da je teško gledati vojvođansko siromaštvo, odnosno regiju koja je nekada bila najbogatija.

– Vojvodina zbog svojih istorijskih, kulturnih, geografsklih specifičnosti jeste jedan drugačiji region u Srbiji i to joj se mora priznati – kazao je Korać. Ministar u Vladi Srbije i predsednik SDPS Rasim Ljajić saopštio je delegatima na Kongresu LSV da će Srbija dobiti datum početka pregovora sa Evropskom unijom u junu naredne godine.

– To je garancija da se Srbija neće vratiti u devedesete godine prošlog veka – rekao je Ljajić.

Rešenja u novom Ustavu Srbije

Potpredsednica Demokratske stranke Vesna Martinović ukazala je na dugogodišnju dobru saradnju DS i LSV, navodeći da teško vreme i teške prilike u kojima živimo zahtevaju da se sve socijaldemokratske stranke ujedine oko zajedničkih načela socijalne pravde, zaštite manjinskih prava, pravne države i drugih delova svojih programa koji ne smeju ostati samo mrtva slova na papiru.

– Želimo da zajedno sa vama od Vojvodine i Srbije napravimo jedno normalno i pristojno mesto za život nas i naše dece – rekla je ona dodajući da očekuje da već danas nakon Kongresa ligaši i demokrate zasuču rukave i zajedno prionu na posao. Potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić rekao je da položaj Vojvodine mora da se reši kroz donošenje novog Ustava Srbije, u kojem će biti definisana široka autonomija Vojvodine.

Podrška iz regiona

Orijano Otočan, međunarodni tajnik IDS-a preneo je pozdrave u ime predsednika IDS-a Ivana Jakovčića, navodeći da kao što Istra nema većeg prijatelja od Vojvodine, tako IDS nema većeg prijatelja od Lige.

– Regionalizam, decentralizacija, subsidijarnost, autonomija i Evropa, samo su jedan deo trajnih vrednosti koje nas povezuju i imaju isti predznak ovde u Vojvodini i kod nas u Istri- – istakao je Otočan. Milutin Simović, predsednik poslaničkog kluba DPS u Skupštini Crne Gore, preneo je pozdrave Mila Đukanovića, ukazujući da LSV i DPS već godinama neguju prijateljske odnose koji su zasnovani na čvrstim temeljima osnovnih vrednosti koje gaje obe partije - demokratiji, slobodi, jednakosti, pravičnosti, socijalnoj pravdi, solidarnosti i toleranciji. Čestitke je uputio i predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, kao i potpredsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zlatko Komadina. Takođe, delegate na Kongresu LSV pozdravili su i član Izvršnog odbora Nove socijaldemokratske partije Makedonije Miki Mikovski i portparol SDP Crne Gore i sekretar kluba poslanika u Skupštini Crne Gore Mirko Stanić. Partija evropskih socijalista uputila je čestitku učesnicima Kongresa i ocenila da je Srbiji potrebna jaka LSV koja će je približiti Evropskoj uniji.

– Značajno je da se izgradi jak opozicioni pokret sposoban da obezbedi solidnu, progresivnu, političku alternativu za građane Srbije – istakao je u pismu predsednik PES Sergej Stanišev. Čestitke delegatima kongresa poslao je i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, nekoliko poslanika tog parlamenta, kao i predsednik Evropske slobodne alijanse Erik Defog.

(BILSV, 08. 12. 2012.)



Izbori LSV | Subota, 08. 12. 2012. | Komentara: 0

Vojvodini su izbili zube, ali ozubatiće

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas novinarima da je slogan Devetog kongresa LSV «Novi početak» jer su dvanaest godina, koje su za nama, napravile krug i vratili smo se na početak da raspravimo pitanja koja nismo raspravili u tih 12 godina.
Izbori LSV | Subota, 08. 12. 2012. | Komentara: 0

Interesi Vojvodine na prvom mestu

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da će LSV nakon Devetog kongresa doživeti unutrašnje strukturne reforme i da će biti mnogo bliža građanima i građankama Autonomne pokrajine Vojvodine.
Izbori LSV | Subota, 08. 12. 2012. | Komentara: 0

Borba za Vojvodinu je beskompromisna

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine danas ponovo definiše svoju politiku i očekujem da će nakon ovog kongresa ton LSV postati oštriji, da će naša borba za Vojvodinu postati beskompromisna i da ovaj put zaista neće biti nikakvih odstupanja i nikakvih povlačenja – izjavila je danas portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov.
 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook