Podrška brojnih prijatelja iz zemlje, regiona i Evrope

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izbori LSV | Subota, 08. 12. 2012. | Komentara: 1

Podrška brojnih prijatelja iz zemlje, regiona i Evrope

NOVI SAD – Današnjem IX Kongresu Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao gosti prisustvovali su lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić, potpredsednica Demokratske stranke Vesna Martinović, kao i visoki funkcioneri Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor i Šandor Egereši i predsednik Vojvođanske akademije nauke i umetnosti.

LSV

Gosti iz regiona bili su predstavnici Demokratske partije socijalista Crne Gore, Istarskog demokratskog sabora, Liste za Rijeku, Nove socijaldemokratske partije Makedonije, zatim ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović, kao i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Turske, Kine i Angole.

Ne odlagati problem Vojvodine

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je da vladajuća elita u Srbiji mora da se suoči sa činjenicom da problem statusa Vojvodine ne sme da se odlaže i da joj treba vratiti autonomiju.

– Ustavno pitanje položaja Vojvodine nije rešeno. Vojvodini su oduzeta sva prava, a od autonomije manje-više nema ničega. S tim će se pre ili kasnije suočiti politička elita u Srbiji. Moraju biti svesni da ih to čeka i da to mora biti rešeno – rekao je Korać u obraćanju delegatima. Dodao je da je teško gledati vojvođansko siromaštvo, odnosno regiju koja je nekada bila najbogatija.

– Vojvodina zbog svojih istorijskih, kulturnih, geografsklih specifičnosti jeste jedan drugačiji region u Srbiji i to joj se mora priznati – kazao je Korać. Ministar u Vladi Srbije i predsednik SDPS Rasim Ljajić saopštio je delegatima na Kongresu LSV da će Srbija dobiti datum početka pregovora sa Evropskom unijom u junu naredne godine.

– To je garancija da se Srbija neće vratiti u devedesete godine prošlog veka – rekao je Ljajić.

Rešenja u novom Ustavu Srbije

Potpredsednica Demokratske stranke Vesna Martinović ukazala je na dugogodišnju dobru saradnju DS i LSV, navodeći da teško vreme i teške prilike u kojima živimo zahtevaju da se sve socijaldemokratske stranke ujedine oko zajedničkih načela socijalne pravde, zaštite manjinskih prava, pravne države i drugih delova svojih programa koji ne smeju ostati samo mrtva slova na papiru.

– Želimo da zajedno sa vama od Vojvodine i Srbije napravimo jedno normalno i pristojno mesto za život nas i naše dece – rekla je ona dodajući da očekuje da već danas nakon Kongresa ligaši i demokrate zasuču rukave i zajedno prionu na posao. Potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić rekao je da položaj Vojvodine mora da se reši kroz donošenje novog Ustava Srbije, u kojem će biti definisana široka autonomija Vojvodine.

Podrška iz regiona

Orijano Otočan, međunarodni tajnik IDS-a preneo je pozdrave u ime predsednika IDS-a Ivana Jakovčića, navodeći da kao što Istra nema većeg prijatelja od Vojvodine, tako IDS nema većeg prijatelja od Lige.

– Regionalizam, decentralizacija, subsidijarnost, autonomija i Evropa, samo su jedan deo trajnih vrednosti koje nas povezuju i imaju isti predznak ovde u Vojvodini i kod nas u Istri- – istakao je Otočan. Milutin Simović, predsednik poslaničkog kluba DPS u Skupštini Crne Gore, preneo je pozdrave Mila Đukanovića, ukazujući da LSV i DPS već godinama neguju prijateljske odnose koji su zasnovani na čvrstim temeljima osnovnih vrednosti koje gaje obe partije - demokratiji, slobodi, jednakosti, pravičnosti, socijalnoj pravdi, solidarnosti i toleranciji. Čestitke je uputio i predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, kao i potpredsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zlatko Komadina. Takođe, delegate na Kongresu LSV pozdravili su i član Izvršnog odbora Nove socijaldemokratske partije Makedonije Miki Mikovski i portparol SDP Crne Gore i sekretar kluba poslanika u Skupštini Crne Gore Mirko Stanić. Partija evropskih socijalista uputila je čestitku učesnicima Kongresa i ocenila da je Srbiji potrebna jaka LSV koja će je približiti Evropskoj uniji.

– Značajno je da se izgradi jak opozicioni pokret sposoban da obezbedi solidnu, progresivnu, političku alternativu za građane Srbije – istakao je u pismu predsednik PES Sergej Stanišev. Čestitke delegatima kongresa poslao je i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, nekoliko poslanika tog parlamenta, kao i predsednik Evropske slobodne alijanse Erik Defog.

(BILSV, 08. 12. 2012.)



Izbori LSV | Sreda, 19. 09. 2018. | Komentara: 0

LSV je jedina politička snaga koja se bori za potpunu izmenu društveno ekonomskog sistema Srbije nužnog za dalji razvoj demokratije i ukupan razvoj zemlje

Sadašnji srpski politički spektar oslikava potpunu bezidejnost, bezličnost i apatiju svih tzv. opozicionih snaga, a sa druge strane vlast karakteriše bahatost i potpuno urušavanje i negiranje institucija sistema i koncentracija moći u rukama jednog čoveka.
Izbori LSV | Nedelja, 16. 09. 2018. | Komentara: 0

Samo jaka Liga garant je jake Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine punih dvadeset osam godina hrabro vodi borbu za Vojvodinu. Ta borba je bila teška. Uvek! Od početka. Ligaši su 1991.godine branili svoje komšije od  šovinističkih bandi. To isto su ligaši radili 1999. godine. Pa 2003. Sve vreme ligaši su hapšeni, odvođeni na front, otimani, napadani... 
Izbori LSV | Subota, 15. 09. 2018. | Komentara: 0

Utisci sa događaja: Diada 2018 - proslava Nacionalnog dana Katalonije

Ove nedelje, 11. septembra, delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine imala je čast da zajedno sa predstavnicima Evropske Slobodne Alijanse i političke stranke Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) učestvuje u proslavi Nacionalnog dana Katalonije. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook