Izborni sistem uzrok neodgovornosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 03. 02. 2013. | Komentara: 0

Izborni sistem uzrok neodgovornosti

NOVI SAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i nekadašnji predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović ocenio je za današnji Dnevnik da je osnovni problem u komunikaciji građana i odbornika u lokalnim samoupravama postojeći izborni sistem, pošto je, kako kaže, nejasno koga zapravo, građani biraju.

LSV

Kako navodi, problem je u tome što građani glasaju za stranačke liste, koje pak ne mogu da odgovaraju za svoje odbornike jer su oni vlasnici mandata, zbog čega čitava situacija dovodi do toga da u osnovi nema odgovornosti, a to uvek vodi u probleme.

Sprečiti mešetarenje

Komentarišući nedavno predstavljeni projekat “Moj odbornik”, koji obuhvata istoimeni veb portal (mojodbornik.rs) i mobilnu aplikaciju, i koji je osmišljen kao svojevrsna virtuelna soba za sastanke između građana i odbornika, s ciljem da se upravo omogući direktna i dvosmerna komunikacija između građana i njihovih izabranih predstavnika, Jovanoviće je rekao da je tako nešto posebno važno u trenutku kada imamo „izopačen nesklad zakona i nakaradnih odluka Ustavnog suda“, koje je dovelo do najvećeg mešetarenja na lokalnom nivou od kada je on prvi put postao odbornik 2000. godine.  Ali, čak i da projekat “Moj odbornik” ostvari svoj cilj u 20 lokalnih samouprava, koliko ih je obuhvaćeno u početnoj fazi, te se, uz veliku sreću, proširi i na preostale opštine i gradove, ostaje otvoreno pitanje koliko bi samo poboljašavanje komunikacije između građana i odbornika kvalitativno pospešilo proces donošenja odluka. Jovanović, naime, ukazuje na ključni problem našeg parlamentarizima - nastojanje izvršne vlasti da uzurpira moć nad procesom odlučivanja, sa što manje kontrole i odgovornosti. No, čini se, tu se ne radi toliko o tome da se nekom nešto može, koliko o tome da ona druga strana takvim nastojanjima gotovo nikad ne pruža adekvatan otpor.

– Recimo, kada materijal za sednicu lokalne skupštine, koji priprema izvršna vlast, ne stigne blagovremeno, odbornicima se uskraćuje šansa da ga valjano pročitaju i izuče. Time vlast istovremeno ograničava i mogućnost da se pronađu sve eventualno sporne odredbe, pa se samim tim takva odluka i lakše izglasa. A posle je kasno: retki su primeri gde je nešto izglasano a naknadno povučeno ili promenjeno. Čak i kada se odbornici i uspeju „udubiti“ u materiju, oni nemaju dovoljno prostora da iskažu svoja neslaganja, kao i da s tim neslaganjem upoznaju javnost. Novosadska skupština je jedna od retkih sa čijih sednica imate direktan TV prenos, ali vi imate lokalnih parlamenata gde jedva da su prisutni i pisani mediji! – napominje Aleksandar Jovanović.

Interes građana pre svega

Ipak, navodi potpredsednik LSV, uvek je bilo i odbornika koji su se borili za pojedinačne interese građana, a odbornici koji su aktivniji uvek računaju na to da će opet dobiti podršku građana čije su interese zastupali. Vođeni su idejom da su dobro radili „svoj posao“ zastupnika, ali i da su vidljiviji u svojim strankama gde je osnova njihovog daljeg poverenja ili nepoverenja.

– Za razliku od „visoke“ politike, u lokalnoj nema toliko prostora za teme koje se tiču nekih glavnih postulata partije kojoj pripadaju, ali ipak jedan broj tema se izdvajaju i predstavljaju jasnu granicu između „ideologija“ partija. Tu se odbornici vode time da će biti prepoznatljivi u celom gradu/opštini ali i u stranci kao neko ko zastupa one zajedničke interese zbog kojih su se svi i okupili – zaključuje bivši predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović.

(BILSV, 03. 02. 2013.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook