Izborni sistem uzrok neodgovornosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 03. 02. 2013. | Komentara: 0

Izborni sistem uzrok neodgovornosti

NOVI SAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i nekadašnji predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović ocenio je za današnji Dnevnik da je osnovni problem u komunikaciji građana i odbornika u lokalnim samoupravama postojeći izborni sistem, pošto je, kako kaže, nejasno koga zapravo, građani biraju.

LSV

Kako navodi, problem je u tome što građani glasaju za stranačke liste, koje pak ne mogu da odgovaraju za svoje odbornike jer su oni vlasnici mandata, zbog čega čitava situacija dovodi do toga da u osnovi nema odgovornosti, a to uvek vodi u probleme.

Sprečiti mešetarenje

Komentarišući nedavno predstavljeni projekat “Moj odbornik”, koji obuhvata istoimeni veb portal (mojodbornik.rs) i mobilnu aplikaciju, i koji je osmišljen kao svojevrsna virtuelna soba za sastanke između građana i odbornika, s ciljem da se upravo omogući direktna i dvosmerna komunikacija između građana i njihovih izabranih predstavnika, Jovanoviće je rekao da je tako nešto posebno važno u trenutku kada imamo „izopačen nesklad zakona i nakaradnih odluka Ustavnog suda“, koje je dovelo do najvećeg mešetarenja na lokalnom nivou od kada je on prvi put postao odbornik 2000. godine.  Ali, čak i da projekat “Moj odbornik” ostvari svoj cilj u 20 lokalnih samouprava, koliko ih je obuhvaćeno u početnoj fazi, te se, uz veliku sreću, proširi i na preostale opštine i gradove, ostaje otvoreno pitanje koliko bi samo poboljašavanje komunikacije između građana i odbornika kvalitativno pospešilo proces donošenja odluka. Jovanović, naime, ukazuje na ključni problem našeg parlamentarizima - nastojanje izvršne vlasti da uzurpira moć nad procesom odlučivanja, sa što manje kontrole i odgovornosti. No, čini se, tu se ne radi toliko o tome da se nekom nešto može, koliko o tome da ona druga strana takvim nastojanjima gotovo nikad ne pruža adekvatan otpor.

– Recimo, kada materijal za sednicu lokalne skupštine, koji priprema izvršna vlast, ne stigne blagovremeno, odbornicima se uskraćuje šansa da ga valjano pročitaju i izuče. Time vlast istovremeno ograničava i mogućnost da se pronađu sve eventualno sporne odredbe, pa se samim tim takva odluka i lakše izglasa. A posle je kasno: retki su primeri gde je nešto izglasano a naknadno povučeno ili promenjeno. Čak i kada se odbornici i uspeju „udubiti“ u materiju, oni nemaju dovoljno prostora da iskažu svoja neslaganja, kao i da s tim neslaganjem upoznaju javnost. Novosadska skupština je jedna od retkih sa čijih sednica imate direktan TV prenos, ali vi imate lokalnih parlamenata gde jedva da su prisutni i pisani mediji! – napominje Aleksandar Jovanović.

Interes građana pre svega

Ipak, navodi potpredsednik LSV, uvek je bilo i odbornika koji su se borili za pojedinačne interese građana, a odbornici koji su aktivniji uvek računaju na to da će opet dobiti podršku građana čije su interese zastupali. Vođeni su idejom da su dobro radili „svoj posao“ zastupnika, ali i da su vidljiviji u svojim strankama gde je osnova njihovog daljeg poverenja ili nepoverenja.

– Za razliku od „visoke“ politike, u lokalnoj nema toliko prostora za teme koje se tiču nekih glavnih postulata partije kojoj pripadaju, ali ipak jedan broj tema se izdvajaju i predstavljaju jasnu granicu između „ideologija“ partija. Tu se odbornici vode time da će biti prepoznatljivi u celom gradu/opštini ali i u stranci kao neko ko zastupa one zajedničke interese zbog kojih su se svi i okupili – zaključuje bivši predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović.

(BILSV, 03. 02. 2013.)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook