Jerkova posetila Sigurnu žensku kuću

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 13. 07. 2012. | Komentara: 1

Jerkova posetila Sigurnu žensku kuću

NOVI SAD – Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov istakla je danas tokom posete Sigurnoj ženskoj kući, da će insistirati na uspostavljanju mreže svih nadležnih ustanova - policije, sudova, Centra za socijalni rad, zdravstvenih ustanova - na način da sve one budu upoznate sa slučajem nasilja nad ženama, bez obzira kojoj se od pomenutih institucija žena, žrtva nasilja, obrati.

LSV

Jerkova je kazala da bi sve nadležne ustanove u tom lancu, kada dođe do prijave nasilja nad ženama, morale istog momenta da znaju za to.
– Iako postoji njihova obaveza da po službenoj dužnosti reaguju, veoma često se desi da samo jedna karika u tom lancu zakaže i da zbog toga žena ne bude zaštićena na pravi način i na način koji joj zakoni omogućavaju. Tu mrežu između institucija Novi Sad može da uradi, ona ne iziskuje finansijska sredstva, a Novi Sad to duguje svim svojim sugrađankama, koje trpe porodično nasilje. Imamo mogućnosti da ih zaštitimo i dužni smo da to i učinimo – poručila je Jerkova. Predsednica gradskog parlamenta obišla je danas Sigurnu žensku kuću zajedno sa članom Gradskog veća zaduženim za socijalnu zaštitu i društvenu brigu o deci i porodici Milanom Đukićem i načelnicom Gradske uprave za socijalnu zaštitu Verom Grkavac, gde su razgovarali sa rukovodiocem Sigurne ženske kuće psihološkinjom Nadom Padejski.

Nasilje nije privatna stvar

Jerkova je tokom posete podsetila na podatak da je za 80 odsto žena koje su umrle od porodičnog nasilja, okolina znala da te žene trpe porodično nasilje.
– Nasilje u porodici nije privatna stvar i ne samo da je krivično delo, nego je i ćutanje o ovom krivičnom delu saučesništvo. Svako ko zna za porodično nasilje u svojoj okolini, a ne prijavljuje ga, zapravo pomaže onom ko nasilje čini i pomaže da žene i dalje trpe nasilje – podvukla je ona dodajući da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj je nasilje nad ženama stalno u porastu, ali i da Srbija "spada u red zemalja sa izuzetno dobrom zakonskom regulativom, koja se, nažalost, ne primenjuje".  Član Gradskog veća Milan Đukić apelovao je na sve društveno odgovorne kompanije, institucije i pojedince, "da pruže podršku Sigurnoj ženskoj kući i Sigurnoj dečjoj kući".
– Pored novčanih i drugih donacija, važan je segment da kompanije pruže šansu ženama koje izađu iz Sigurne ženske kuće da se zaposle i rade. Žena koja se zaposli i na taj način integriše se u društvo, pomaže sebi i svojoj deci. Žena koja se vrati u društvo na pravi način, prevazilazi probleme koji su je u Sigurnu žensku kuću i doveli. Zato apelujemo da se pronađu socijalno odgovorni i hrabri poslodavci, koji će izaći u susret svima onima
koji su u Sigurnoj ženskoj kući - zaključio je Đukić.

5400 žena od 2006. godine

U Sigurnoj ženskoj kući trenutno boravi šest žena i šestoro dece, a rukovodilac kuće Nada Padejski precizirala je da se od decembra 2006. do jula 2012. Sigurnoj kući obratilo više od 5400 žena. Sigurna ženska kuća funkcioniše kao Odeljenje Centra za socijalni rad grada Novog Sada, gde se ženama i deci ugroženim porodičnim nasiljem obezbeđuje fizička sigurnost, egzistencijalna sigurnost, psihosocijalna podrška, pravna pomoć i tako omogući prekidanje kruga porodičnog nasilja, a ženi pruži uslove da organizuje život bez nasilja.

(BILSV, 13. 07. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook