Jovanović: Republika Vojvodini ukida inspekcijski nadzor

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 29. 09. 2015. | Komentara: 0

Jovanović: Republika Vojvodini ukida inspekcijski nadzor

NOVI SAD - Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović upozorio je danas da se novim Zakonom o inspekcijskim službama u obrazovanju, koji će se uskoro naći u javnoj raspravi, Vojvodini i svim lokalnim samoupravama ukida nadležnost inspekcijskog nadzora.

LSV

Jovanović je u izjavi za RTV ocenio da se takva odluka republičkih vlasti kosi sa svim evropskim i načelima savremene politike.

- Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje ima jednog člana u radnom telu koje radi na izradi nacrta tog zakona i sada je i zvanično da predstavnici republike ne žele više o tome ni da razgovaraju - istakao je zamenik pokrajinskog sekretara. On je dodao i da je ta institucija i zvanično uputila svoj protest u formi dopisa Ministarstvu prosvete. Jovanović je objasnio da je Vojvodini poverena nadležnost inspekcijskog nadzora i da je Pokrajina obavljala u najvećoj meri drugostepeni nadzor, dok su lokalne samouprave imale prvostepenu ulogu kontrole.

- Novim zakonom sve se to briše i ceo inspekcijski nadzor se prebacuje na resorno ministarstvo, dok drugi stepen nadzora zasad nije predviđen - objasnio je on i ocenio da će, ako takav zakonski akt bude usvojen, Vojvodina i njene lokalne samouprave imati obaveze bez nadležnosti i mogućnosti kontrole.

- Mi ćemo i dalje imati obaveze kao što su obnove predškolskih, osnovnih i srednjih škola, njihovo opremanje, plaćanje usavršavanja osoblja, putovanja učenika i ostalog, a nećemo imati nikakav nadzor nad njihovim funkcionisanjem - objasnio je zamenik resornog pokrajinskog sekretara.

Jovanović je poručio i da će to ugroziti kvalitet kontrole rada ustanova obrazovanja. On je dodao i da su to poslovi na dnevnom nivou, koji zahtevaju brzo rešavanje.

- A ovakvim predlozima se centar svih odlučivanja i moći koncentriše u Beogradu. I to patološko stanje centralizacije je sve gore i gore i nije dobar signal - ocenio je zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje.

(BILSV, 29.09.2015)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook