Ko je kriv za aflatoksin u mleku?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 15. 03. 2013. | Komentara: 0

Ko je kriv za aflatoksin u mleku?

NOVI SAD – Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Karolj Čizik upitao je ministra poljoprivrede Gorana Kneževića kakve su preventivne mere preduzete da se spreči povećanje koncentracije aflatoksina u mleku i ko je kriv za situaciju u kojoj su se građani i poljoprivrednici našli.

LSV

On je na jučerašnjoj posebnoj sednici Skupštine Srbije koja je bila posvećena bezbednosti hrane u Srbiji rekao da je prošlogodišnji rod poljoprivrednih proizvoda bio veoma nekvalitetan i da su suša i visoke temperature doprinele da poljoprivredne kulture podbace i u kvalitetu i u kvantitetu. Kako je rekao, razne biljne bolesti su uzimale maha i napadale poljoprivredne kulture, te ceo prošlogodišnji rod ima malo povećan sadržaj mikrotoksina, sa čime je ministar morao biti upoznat.

- Stručnjacima je bilo jasno da kada stoka konzumira takvu stočnu hranu, toksini će da prelaze u meso, mleko, jaja i preko toga u ljudske organizme. Kao ministar poljoprivrede, kakve ste preventivne mere preduzimali da do takvih štetnih posledica ne dođe? Tu nikako ne mislim na elegantno dizanje dozvoljene gornje granice aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu – upitao je Čizik.

On je naveo primer Hrvatske, gde je paorima podeljen materijal sa savetima šta treba raditi u takvoj situaciji, a organizovane su i edukacije za poljoprivrednike.

- Jasno je da se od mleka neće niko razboleti, ali se razbolela naša poljoprivreda. Smanjena je potrošnja mleka, smanjen je izvoz, dovodi se u pitanje kvalitet izvezenog kukuruza. Gubici se mere milionima evra. Ne znam po koji put kaznu plaćaju siromašni paori Vojvodine. Ko je kriv zbog toga? Opozicija, javni mediji i štampa koji jedva čekaju senzacije da od bube naprave slona? Ili je kriva Vlada koja upravlja ovom zemljom, Vlada koja ima sve institucije u rukama, Vlada koja treba da rukovodi ovom situaciju? – upitao je poslanik LSV.

On je napomenuo i da su poljoprivredni savetnici i asistenti, koje je Knežević otpustio po dolasku na vlast, sigurno mogli doprineti da do ovakve situacije ne dođe.

(BILSV, 15.03.2013)




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook