Kompromisi donose autonomiju na kašičicu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 20. 05. 2014. | Komentara: 0

Kompromisi donose autonomiju na kašičicu

ZRENJANIN - Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskoj Skupštini nisu podržali Statut Autonomne Pokrajine Vojvodine, izjavio je danas pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Marton.

LSV

On je na konferenciji za novinare istakao da ligaši nisu glasali ni „za“, ni „protiv“, a nisu se ni uzdržali, već nisu učestvovali u glasanju.
 
- Odluka Ustavnog suda Srbije, koja je i obavezala pokrajinsku administraciju na promene Statuta, sama po sebi je realnost, ali ona je dovela do novih nejasnoća. LSV smatra da je Statut AP Vojvodine plod kompromisa političkih partija u Pokrajini, ali ako kompromisi savladaju suštinu autonomije, to znači da će autonomije biti samo na kašičicu. Sasvim je jasno da je najveća prepreka modernom Statutu Vojvodine loš Ustav Republike Srbije – istakao je Marton i dodao da ligaši nisu ni podržali Ustav 2006. godine, jer je i tada bilo jasno da je on loš, zastareo, suprotan modernizmu.
 
- Ligaši nisu podržali ni Statut Vojvodine 2009. godine. Ustav je postavio slabe temelje, a ti temelji nisu plodno tlo za kvalitetan tekst Statuta. Tako je i sa Statutom iz 2014. godine – ukazao je on.
 
Pokrajinski poslanik LSV je napomenuo da je Srbija na evropskom putu i da oko toga postoji širok konsenzus.
 
- Taj konsenzus mora iznedriti nova rešenja u oblasti regionalizacije i decentralizacije. Taj konsenzus mora iznedriti nov i moderan Ustav Srbije i nova zakonska rešenja, koja će omogućiti nesmetani razvoj svih krajeva naše države. Vojvodina i Zrenjanin su nekada bili lideri u ekonomskom razvoju. Naravno, tada su ustav i zakoni bili kvalitetni. Danas, Vojvodina i Zrenjanin žive u prosečnosti osiromašene Srbije – zaključio je Aleksandar Marton i naglasio da LSV poziva na promenu takvog odnosa stanja.
 
(BILSV, 20.05.2014)
 



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook