Kostreš: LSV nezadovoljna radom Vlade Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 28. 08. 2013. | Komentara: 0

Kostreš: LSV nezadovoljna radom Vlade Srbije

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna je da glasa za predloge Vlade Srbije koji su u cilju ispunjenja programa LSV, a to su dalje evropske integracije i podržaće politiku prema Kosovu koja je u duhu Briselskog sporazuma, kao i poboljšanja odnosa sa susedima u regionu - kaže u intervjuu za “Blic” zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Bojan Kostreš.

LSV

- Izuzev toga, LSV u ovom momentu nema nijedan razlog da podržava Vladu koju predvodi Ivica Dačić. Nismo zadovoljni rezultatima koji su postignuti u prethodnih godinu dana. Naročito nam je problematična činjenica da AP Vojvodina i njena administracija, ne da nemaju podršku republičke administracije, nego postoje opstrukcije na svakom mestu kada je to moguće. Ništa drugo, ako nije u cilju ispunjenja programa LSV, ne može da dobije našu podršku i zbog toga će se ubuduće Liga ponašati kao opoziciona stranka prema Vladi - kaže Kostreš.
On smatra da na prethodnim izborima nisu naprednjaci pobedili, nego su demokrate izgubile zbog neispunjenja obećanja.
 
Kako gledate na proces rekonstrukcije Vlade, zašto traje toliko dugo?
- Očigledno je da vladajuća koalicija luta i da koalicija i Vlada pre godinu dana nisu postavljeni na zdravim osnovama. Osnovni cilj i osnovni posao bio je da se sruši dotadašnja vladajuća većina, a da se nije postavio jasan koncept šta dalje, jer se od aprila govori ili o rekonstrukciji ili o novim izborima. I mi na današnji dan, kada razgovaramo, još uvek ne znamo sastav Vlade. Očigledno je da tu postoje problemi i očigledno je da su ti problemi izazvani nemanjem jasne koncepcije ili imanjem više različitih koncepcija, pa onda postoje određeni sukobi.
 
Ko je premijer - Dačić ili Vučić?
- Dačić po zakonu i po funkciji. Kakvi su odnosi naprednjaka i socijalista, to je drugo pitanje. Više je nego jasno da je SNS dominantna stranka u vladajućoj koaliciji, stranka koja je u usponu i siguran sam da je uticaj zamenika premijera Aleksandra Vučića veoma veliki. Kako njih dvojica međusobno funkcionišu, to zaista ne bih znao da kažem.
 
Kako gledate na angažovanje stručnjaka za ministre i stranih državljana za savetnike?
- Dovođenje stručnjaka za ministra nije inovacija ove vlade. Podsećam da je i vlada Zorana Đinđića, odnosno DOS-ova vlada imala, čini mi se, polovinu ministara koji su bili stručnjaci. Sve ključne resore su i tada vodili ljudi koji su dovedeni kao stručnjaci, sa strane - energetika, finansije, privreda i još neki drugi resori. Svako ko može da pomogne da Srbija kao država funkcioniše bolje i da se sredi stanje u Srbiji je više nego dobrodošao. Bar što se tiče mene i Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
Kako gledate na zahteve Srpske napredne stranke da se smeni pokrajinska vlast?

- To je legitiman zahtev opozicije, ali mislim da je jalov.
 
LSV i DS nisu u najboljim odnosima
Imate li zamerke na rad koalicije sa DS u Vojvodini?

- Javna je tajna da naša koalicija nije u najboljim odnosima u ovom momentu, ali ulažemo velike napore da probleme prevaziđemo i nastavimo da funkcionišemo. Liga i DS su već skoro 20 godina u koalicijama na raznim nivoima, ali logično je da nesporazumi postoje.
 


(BILSV, 28.08.2013)



Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook