Kostreš: Postojeći izborni sistem nepravedan

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 25. 11. 2013. | Komentara: 0

Kostreš: Postojeći izborni sistem nepravedan

NOVI SAD – Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš predočio je u današnjoj Politici  predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine da se u pokrajini umesto mešovitog uvede proporcionalni izborni sistem gde bi pokrajina bila jedna izborna jedinica.

LSV

– To bi bilo mnogo pravednije od sada važećeg kombinovanog izbornog sistema i to po nekoliko osnova. Znate, kada se primenjuje većinski sistem po kojem se bira 60 poslanika, jako je velika razlika u broju glasova sa kojima neko može da osvoji poslanički mandate – ukazuje za Politiku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. Kako primer navodi Sremske Karlovce gde je, zbog malog broja birača u izbornoj jedinici, dovoljno i 2.500 glasova za osvajanje poslaničkog mandata.
– S druge strane, u Sremskoj Mitrovici koja je udaljena samo nekoliko desetina kilometara, ima oko 70.000 birača, i poslanik se ne može postati bez bar 20.000 glasova. Dakle, ta razlika od 2.000 do 20.000 glasova za jednog poslanika nije ni prirodna ni racionalna – ukazuje on. Kostreš ističe da se većinski sistem glasanja kosi i sa logikom.
– Na poslednjim pokrajinskim izborima, DS je osvojila oko 210.000, SNS oko 185.000, a LSV i SPS nešto više od 110.000 glasova. Zahvaljujući većinskom izbornom sistemu, DS sada ima 59 poslanika, SNS 24, a LSV10 i SPS 12 poslanika. Znači, na oko 1.700.000 birača u Vojvodini, DS iako je imao samo oko 20.000 glasova više od drugoplasiranog SNS-a, u parlamentu ima 20 poslanika više. Od LSV i SPS je imao duplo više glasova, a u skupštini ima 6 puta više poslanika. To znači, da onaj ko na izborima dobije bar 20 odsto glasova ukupno upisanih birača, dobija i 50 mandata, što nikako ne odslikava pravo raspoloženje u biračkom telu – zaključio je za "Politiku" Bojan Kostreš.

(BILSV, 25. 11. 2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook