Kostreš: Postojeći izborni sistem nepravedan

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 25. 11. 2013. | Komentara: 0

Kostreš: Postojeći izborni sistem nepravedan

NOVI SAD – Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš predočio je u današnjoj Politici  predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine da se u pokrajini umesto mešovitog uvede proporcionalni izborni sistem gde bi pokrajina bila jedna izborna jedinica.

LSV

– To bi bilo mnogo pravednije od sada važećeg kombinovanog izbornog sistema i to po nekoliko osnova. Znate, kada se primenjuje većinski sistem po kojem se bira 60 poslanika, jako je velika razlika u broju glasova sa kojima neko može da osvoji poslanički mandate – ukazuje za Politiku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. Kako primer navodi Sremske Karlovce gde je, zbog malog broja birača u izbornoj jedinici, dovoljno i 2.500 glasova za osvajanje poslaničkog mandata.
– S druge strane, u Sremskoj Mitrovici koja je udaljena samo nekoliko desetina kilometara, ima oko 70.000 birača, i poslanik se ne može postati bez bar 20.000 glasova. Dakle, ta razlika od 2.000 do 20.000 glasova za jednog poslanika nije ni prirodna ni racionalna – ukazuje on. Kostreš ističe da se većinski sistem glasanja kosi i sa logikom.
– Na poslednjim pokrajinskim izborima, DS je osvojila oko 210.000, SNS oko 185.000, a LSV i SPS nešto više od 110.000 glasova. Zahvaljujući većinskom izbornom sistemu, DS sada ima 59 poslanika, SNS 24, a LSV10 i SPS 12 poslanika. Znači, na oko 1.700.000 birača u Vojvodini, DS iako je imao samo oko 20.000 glasova više od drugoplasiranog SNS-a, u parlamentu ima 20 poslanika više. Od LSV i SPS je imao duplo više glasova, a u skupštini ima 6 puta više poslanika. To znači, da onaj ko na izborima dobije bar 20 odsto glasova ukupno upisanih birača, dobija i 50 mandata, što nikako ne odslikava pravo raspoloženje u biračkom telu – zaključio je za "Politiku" Bojan Kostreš.

(BILSV, 25. 11. 2013)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook