Kostreš: Prvo program, pa odluka o učešću u vladi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 23. 08. 2014. | Komentara: 0

Kostreš: Prvo program, pa odluka o učešću u vladi

BEOGRAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da će se LSV opredeliti za učešće u koncentracionoj vladi u zavisnosti od toga kakav bi program ta vlada imala.

LSV

On je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a istakao i da će Liga u narednom periodu nastaviti razgovore sa Demokratskom strankom i Novom demokratskom strankom.
 
Problemi zbog odnosa NDS-DS
 
Kostreš je naglasio da ne postoji prava informacija šta znači koncentraciona vlada i da Liga nema informaciju da li su se Savez vojvođanskih Mađara i Srpska napredna stranka dogovorili da pokušaju da formiraju novu većinu.
 
- Moramo biti svesni činjenice da pokrajinska administracija nema zakonodavnu vlast i da sve zakone koji su vezani za autonomiju Vojvodine mora da donese republička vlada. Iz toga razloga je neophodan određeni vid saradnje između u ovom momentu suprotstavljenih političkih grupacija - rekao je on. Kao primer je naveo saradnju SVM, SNS i DS oko Statuta AP Vojvodine, ističući da Liga u tome nije učestvovala zbog falsifikata, ali je pokazala da je spremna da sarađuje u donošenju određenih propisa i određenih zakona kada su oni u interesu Vojvodine, a u skladu sa programom LSV, kao što je bila odluka o izborima.
 
- Da li će moći da se formira koncentraciona vlada i da li će LSV uopšte učestvovati u njoj zavisi od toga kakav bi program ta vlada imala. Liga će se opredeljivati prema programu - istakao je Kostreš i dodao da je LSV odlučila da sarađuje sa tradicionalnim koalicionim partnerima i sa kojima se stiglo do jednog nivoa saglasnosti.
 
- Videćemo kako će biti dalje i nadam se da ćemo nastaviti razgovore. Prva runda tehničkih razgovora je završena i sada o tome treba da se izjasne stranački organi, očekujem pozitivne stavove - kazao je Kostreš. On je napomenuo i da sada postoje problemi zbog iskakanja NDS-a i njihovih problema sa DS-om, ukazavši da bi sve političke stranke koje funkcionišu u Vojvodini morale da budu svesne da se mora sarađivati, jer je to u intresu građana i građanki, te da se mora pronaći najmanji zajednički sadržalac.
 
Rasplet situacije za 15-ak dana
 
Kostreš je istakao da je situacija vrlo komplikovana, ali je napomenuo da će se LSV opredeljivati prema programu koji bude ponuđen – šta je to što će da se uradi i što će biti u korist građanki i građana Vojvodine, a u skladu sa programom Lige.
 
- Ako je to nešto slično Statutu, pa u sebi sadrži istorijske falsifikate, mi u tome nećemo da učestvujemo – naglasio je zamenik predsednika LSV, istakavši da Liga insistira na promeni ustavno pravnog polozaja Autonomne pokrajine Vojvodine i da ona mora imati svoje izvore finansiranja, da imovina Vojvodine mora biti povećana, kao i da bude obeštećena za privatizaciju NIS-a.
 
- Ukoliko pronađemo zajednički jezik sa drugim političkim strankama po tim pitanjima, spremni smo da sarađujemo - rekao je Kostreš, dodavši da će se prvo pokušati formirati većina sa DS i NDS jer je to najprirodnije, ali je napomenuo i da je situacija ozbiljna i da je potrebno pronaći zajedničko rešenje.
 
- Sada je vojvođanska administracija već predugo u blokadi i to je samo izgovor za one najekstremnije nacionaliste da kažu da vojvođanska administracija nije ni neophodna i da to bude jedan od mogućih uvoda u gašenje vojvođanske autonomije – ukazao je on dođajući da će situacija u vezi vojvođanske vlade morati da se rasplete u narednih 15-ak dana.
 
- Videćemo u septembru, ako SVM pokuša da formira tu koncentracionu vladu, šta će biti njena osnovna načela. Jer ako je to samo vraćanje duga SVM-a Srpskoj naprednoj stranci jer je SNS omogućila SVM-u vlast u Subotici i uveli su ih u republičku vlast, onda mi u tome nećemo učestvovati. Ali, ako zaista postoji razlog i ideja šta sve treba da se uradi da bismo napravili dobar rezultat, Liga može o tome da razmisli. O tome ćemo odluku doneti stranački organi – rekao je Bojan Kostreš RTS-u.
 
Za Vojvodinu autonomija po evropskim standardima
 
On je ukazao i da redovni pokrajinski izbori dolaze za godinu dana i da, kakav god da se postigne dogovor, godinu dana je minimum da se to sprovede. Kostreš je ukazao i da je LSV inicirala razgovore o rekonstrukciji pokrajinske vlade, jer je potrebno izaći iz problema u kom se nalazi vojvođanska administracija i da se, konačno, posle sedam-osam godina donesu zakoni koji će omogućiti da Vojvodina konzumira autonomiju koja joj je dodeljena Ustavom, a koja je po LSV-u sramotna i mala.
 
- Mi se nalazimo u dosta lošoj situaciji. Pokušavamo da jednim konstruktivnim delovanjem izađemo iz te situacije - da prvo Vojvodina konzumira postojeći Ustav, a da kasnije pokrenemo inicijativu za promenu Ustava i da Vojvodina ima autonomiju koja je u skladu sa evropskim standardima i u skladu sa stečenim pravima kroz istoriju – zaključio je Bojan Kostreš.
 
 
(BILSV, 23.08.2014)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook