LSV najoštrije osuđuje poništavanje presude Stepincu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 22. 07. 2016. | Komentara: 0

LSV najoštrije osuđuje poništavanje presude Stepincu

NOVI SAD, 22. jul - LSV najoštrije osuđuje poništavanje presude nadbiskupu Alojziju Stepincu kao još jedan opasan revizionistički potez koji ne doprinosi kulturi suživota i politici pomirenja u regionu. Skandalozno je i čisto političko obrazloženje zagrebačkog Županijskog suda o tome da je reč o “ispunjavanju volje kardinala Stepinca”. Sud koji sebe naziva u obrazloženju slobodnim, čini se da je jedino bio slobodan od utvrđenih istoriografskih znanja o prošlosti i elementarne etike.
 
LSV 

Nadbiskup Stepinac je, izvan svake razumne sumnje, vrlo aktivno kolaborirao sa zločinačkim režimom ustaške NDH i prema zakonima tadašnje Jugoslavije i Hrvatske zbog toga je bio osuđen. Nove činjenice koje bi opovrgle utvrđene činjenice nisu se pojavile, pa se zbog toga odluka o njegovoj sudskoj rehabilitaciji može oceniti samo kao politički revizionizam, motivisan ideološkim nacionalističkim motivima.

Postjugoslovenska društva zasnovana na etnocentrizmu i nacionalističkoj ideologiji odavno su se odrekla vlastite antifašističke prošlosti. Nacionalizmi svih naroda u Jugoslaviji završili su Drugi svetski rat u kolaboraciji, boreći se aktivno protiv antifašističkog partizanskog pokreta. Zbog toga se njihovi ideološki naslednici trude da ih oslobode te istorijske stigme i odgovornosti. Srbija je na sličan način rehabilitovala pripadnike i komandante brojnih kvislinških i kolaborantskih formacija, uključujući i Dražu Mihailovića, dok je postupak rehabilitacije Milana Nedića u toku. Vladika blizak fašističkom “Zboru” Dimitrija Ljotića, Nikolaj Velimirović, već je od strane SPC proglašen za sveca. Sličnim putem kao većinska, krenule su i ostale nacionalne zajednice u Srbiji – pre svih mađarska i bošnjačka, rehabilitacijama “svojih” kvislinga iz Drugog svetskog rata.

LSV smatra da se protiv rehabilitacija fašizma i obeskrivljavanja zločinaca iz Drugog svetskog rata može boriti samo sa jasnih antifašističkih pozicija i poštujući naučno verifikovane istorijske činjenice. Takođe, moralno pravo za osudu rehabilitacija u susednim zemljama može se steći samo istovetnim tretiranjem “svojih” i “tuđih” kolaboranata sa fašizmom. Svaka saradnja sa fašizmom je bila zločin, a prošlost koja se ne savlada najčešće se vraća u još težem obliku. Naš region bi ovu lekciju mogao da nauči na teži način.


Dr Milivoj Bešlin

član Političkog saveta

Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook