LSV protiv privatizacije Luke Novi Sad

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 20. 07. 2013. | Komentara: 0

LSV protiv privatizacije Luke Novi Sad

NOVI SAD, 20. jul - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine se i danas, kao i prethodnih godina, oštro protivi privatizaciji Luke Novi Sad. Govorili smo i ponavljamo da treba sprečiti da se ovde dogodi sve što se dogodilo sa Lukom Beograd i eventualnom promenom namene zemljišta koje luci pripada.

Govorili smo i ponavljamo da je Luka strateški važno čvorište za razvoj grada i AP Vojvodine, jer se na tom mestu ukrštaju evropski rečni, drumski i železnički koridori.

Podsetimo, marta 2009. sve odborničke grupe u Skupštini grada Novog Sada su izdale zajedničko saopštenje kojim je zatraženo da se Luka Novi Sad izuzme iz privatizacije i poveri na upravljanje gradu i pokrajini, ne samo zbog svoje delatnosti, već i zbog oko 24 hektara građevinskog zemljišta koje je izuzetno važno za privredu grada i njegov budući razvoj.

Smatramo da je sada ponovo potrebno takvo jedinstvo i takva poruka.
Ako neko hoće da kaže da cilj preuzimanja Luke nije njena privatizacija, neka onda objasni zašto je bilo potrebno da preduzeće koje je dobro poslovalo i bilo profitabilno preuzme - hirurg?! Liga socijaldemokrata Vojvodine nema nameru da brani i zastupa personalno bilo koga od direktora. Nikoga nismo predlagali, niti predlažemo na tu funkciju.

I 2011. godine smo se usprotivili privatizaciji Luke. Njen upisani kapital je tada bio oko 7, 2, dok je po nekim procenama njena imovina dostizala i do 50 miliona evra.

Za nas je ovo principijelno pitanje. Stalo nam je jedino da se Luka ne privatizuje i da ostane na upravljanju gradu i Vojvodini, umesto da je republička vlast nekome, recimo, pokloni za sitan novac, kao što je bio slučaj sa NIS-om.

Takođe, očekujemo da nadležni državni organi jasno saopšte ko stoji iza pretnji direktoru Slobodne carinske zone i da li je možda u njihovoj pozadini želja da se i ona privatizuje? Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi Grad trebalo da pristane da se odrekne vlasništva u njoj.

 

Gradski odbor 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad

 




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook