LSV protiv privatizacije Luke Novi Sad

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 20. 07. 2013. | Komentara: 0

LSV protiv privatizacije Luke Novi Sad

NOVI SAD, 20. jul - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine se i danas, kao i prethodnih godina, oštro protivi privatizaciji Luke Novi Sad. Govorili smo i ponavljamo da treba sprečiti da se ovde dogodi sve što se dogodilo sa Lukom Beograd i eventualnom promenom namene zemljišta koje luci pripada.

Govorili smo i ponavljamo da je Luka strateški važno čvorište za razvoj grada i AP Vojvodine, jer se na tom mestu ukrštaju evropski rečni, drumski i železnički koridori.

Podsetimo, marta 2009. sve odborničke grupe u Skupštini grada Novog Sada su izdale zajedničko saopštenje kojim je zatraženo da se Luka Novi Sad izuzme iz privatizacije i poveri na upravljanje gradu i pokrajini, ne samo zbog svoje delatnosti, već i zbog oko 24 hektara građevinskog zemljišta koje je izuzetno važno za privredu grada i njegov budući razvoj.

Smatramo da je sada ponovo potrebno takvo jedinstvo i takva poruka.
Ako neko hoće da kaže da cilj preuzimanja Luke nije njena privatizacija, neka onda objasni zašto je bilo potrebno da preduzeće koje je dobro poslovalo i bilo profitabilno preuzme - hirurg?! Liga socijaldemokrata Vojvodine nema nameru da brani i zastupa personalno bilo koga od direktora. Nikoga nismo predlagali, niti predlažemo na tu funkciju.

I 2011. godine smo se usprotivili privatizaciji Luke. Njen upisani kapital je tada bio oko 7, 2, dok je po nekim procenama njena imovina dostizala i do 50 miliona evra.

Za nas je ovo principijelno pitanje. Stalo nam je jedino da se Luka ne privatizuje i da ostane na upravljanju gradu i Vojvodini, umesto da je republička vlast nekome, recimo, pokloni za sitan novac, kao što je bio slučaj sa NIS-om.

Takođe, očekujemo da nadležni državni organi jasno saopšte ko stoji iza pretnji direktoru Slobodne carinske zone i da li je možda u njihovoj pozadini želja da se i ona privatizuje? Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi Grad trebalo da pristane da se odrekne vlasništva u njoj.

 

Gradski odbor 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad

 




Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook