LSV protiv umanjenja stečenih prava nacionalnih zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 21. 02. 2014. | Komentara: 0

LSV protiv umanjenja stečenih prava nacionalnih zajednica

SUBOTICA – Član Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Subotica Đorđe Dragojlović istakao je danas da se Liga oduvek zalagala i da će se uvek zalagati za široka prava nacionalnih zajednica.

LSV

- Mi se prava nacionalnih zajednica ne setimo samo pred izbore, nego na propuste države u tom smislu ukazujemo u svakom trenutku i u skladu sa našim mogućnostima u datom momentu zaista i delamo – podsetio je Dragojlović na današnjoj konferenciji za medije povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika. Istakao je da je nakon apela poslanika LSV-a u Skupštini Srbije rešen problem udžbenika na jezicima nacionalnih zajednica za veći deo učenika.

Dragojlović je ukazao i da su ligaši upozoravali da se usvajanjem Zakona o mreži sudova dolazi do situacije gde će biti grubog kršenja prava nacionalnih zajednica na upotrebu maternjeg jezika u tom smislu što će se drugostepeni sudski postupci prebaciti u sedišta sudova koji su van Vojvodine i kod kojih je isključivo srpski jezik u upotrebi.

On je podsetio i na nekoliko incidenata kada se precrtavaju nazici gradova i naselja ispisani na jezicima nacionalnih zajednica, navodeći da se to desilo i u Novom Sadu, ali i u selu Bikić Do u šidskoj opštini, u kom već 250 godina žive pretežno Rusini.

- Subotica je pozitivan primer gde u komunikaciji sa organima Gradske uprave građani bez problema koriste pravo na upotrebu maternjeg jezika, ali smo imali i primere Skupštine Zrenjanina i Skupštine Republike Srbije gde predstavnici LSV-a Tibor Vaš i Karolj Čizik nisu imali mogućnost da govore na svom maternjem jeziku jer skupštinske službe nisu obezbedile prevodioca i na taj način se pokazalo da se Ustavom zagarantovana prava ne poštuju baš uvek i svuda – napomenuo je Dragojlović.

- U svetlu činjenice da je Ustavni sud proglasio neustavnim niz članova Zakona o nacionalnim savetima i eventualnog nastavljanja urušavanja stečenih prava nacionalnih zajednica, tražićemo da republička vlast formira radnu grupu koja bi brinula o tome da se prava nacionalnih zajednica ne umanjuju, a koju bi činili predstavnici svih nacionalnih zajednica – naglasio je Đorđe Dragojlović.

(BILSV, 21.02.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook