LSV protiv umanjenja stečenih prava nacionalnih zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 21. 02. 2014. | Komentara: 0

LSV protiv umanjenja stečenih prava nacionalnih zajednica

SUBOTICA – Član Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Subotica Đorđe Dragojlović istakao je danas da se Liga oduvek zalagala i da će se uvek zalagati za široka prava nacionalnih zajednica.

LSV

- Mi se prava nacionalnih zajednica ne setimo samo pred izbore, nego na propuste države u tom smislu ukazujemo u svakom trenutku i u skladu sa našim mogućnostima u datom momentu zaista i delamo – podsetio je Dragojlović na današnjoj konferenciji za medije povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika. Istakao je da je nakon apela poslanika LSV-a u Skupštini Srbije rešen problem udžbenika na jezicima nacionalnih zajednica za veći deo učenika.

Dragojlović je ukazao i da su ligaši upozoravali da se usvajanjem Zakona o mreži sudova dolazi do situacije gde će biti grubog kršenja prava nacionalnih zajednica na upotrebu maternjeg jezika u tom smislu što će se drugostepeni sudski postupci prebaciti u sedišta sudova koji su van Vojvodine i kod kojih je isključivo srpski jezik u upotrebi.

On je podsetio i na nekoliko incidenata kada se precrtavaju nazici gradova i naselja ispisani na jezicima nacionalnih zajednica, navodeći da se to desilo i u Novom Sadu, ali i u selu Bikić Do u šidskoj opštini, u kom već 250 godina žive pretežno Rusini.

- Subotica je pozitivan primer gde u komunikaciji sa organima Gradske uprave građani bez problema koriste pravo na upotrebu maternjeg jezika, ali smo imali i primere Skupštine Zrenjanina i Skupštine Republike Srbije gde predstavnici LSV-a Tibor Vaš i Karolj Čizik nisu imali mogućnost da govore na svom maternjem jeziku jer skupštinske službe nisu obezbedile prevodioca i na taj način se pokazalo da se Ustavom zagarantovana prava ne poštuju baš uvek i svuda – napomenuo je Dragojlović.

- U svetlu činjenice da je Ustavni sud proglasio neustavnim niz članova Zakona o nacionalnim savetima i eventualnog nastavljanja urušavanja stečenih prava nacionalnih zajednica, tražićemo da republička vlast formira radnu grupu koja bi brinula o tome da se prava nacionalnih zajednica ne umanjuju, a koju bi činili predstavnici svih nacionalnih zajednica – naglasio je Đorđe Dragojlović.

(BILSV, 21.02.2014)



Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook