Maternji jezik tek u trećoj grupi predmeta!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 11. 06. 2013. | Komentara: 0

Maternji jezik tek u trećoj grupi predmeta!

NOVI SAD – Poslanica Lice socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Olena Papuga zamerila je danas u parlamentu što se set obrazovnih zakona donosi po hitnom postupku i što su poslanici, škole i stručne službe imali malo vremena da ih protumače i izjasne se o novim predlozima.

LSV

Uprkos tome, poslanici LSV su podneli više od 20 amandmana na set obrazovnih zakona, u cilju da, kako je navela, oni budu poboljšani.

Drugačiji tretman u obrazovnom sistemu

Papuga je, kao pripadnica nacionalne zajednice, istakla da nastava jezika nacionalnih manjina mora da dobije drugačiji tretman u obrazovnom sistemu, u osnovnim i srednjim školama, te da nije dobro da bude uvrštena u poslednju grupu izbornih predmeta.

- Maternji jezik sada ima tretman kao treći strani jezik, ocenjuje se, a ocena ne ulazi u prosek. Ne nalazi se čak ni u grupi sa veronaukom i građanskim vaspitanjem, nego još niže – u grupi u kojoj su sekcije, hor, folklor, sport. Maternji jezik čuva multijezičnost u Srbiji i treba mu posvetiti veću pažnju. Tretman koji je do sada imao nije unapređivao učenje maternjeg jezika, već je udaljavao decu od njega – istakla je poslanica LSV i napomenula da u redovnoj nastavi u osnovnim školama nema udžbenika na jezicima nacionalnih manjina.

- Za učenike pripadnike nacionalnih manjina treba da se organizuje nastava maternjih jezika sa elementima nacionalne kulture kao obavezni izborni predmet, da se on ocenjuje i da ocena ulazi u prosek. Oko toga je bilo puno diskusija, uglavnom o tome da će pripadnici nacionalnih manjina biti opterećeni time što će dobiti dva izborna predmeta. Nacionalne manjine svakako i sad imaju dva izborna predmeta – veronauku ili građansko vaspitanje i fakultativno uče maternji jezik. Znači, oni već imaju dva izborna predmeta – ukazala je Papuga.

Zakoni i pravilnici u suprotnosti


Ona j eukazala i na suprotnost u propisima. Naime, kako je istakla, Zakon za unapređenje obrazovanja i vaspitanja kaže da manjine koje pohađaju nastavu na srpskom jeziku mogu da izaberu dva izborna predmeta, ukoliko je jedan od njih maternji jezik sa elementima nacionalne kulture. S druge strane, pravilnicima, odnosno podzakonskim aktima se to pravo ograničava i učenje jezika se stavlja u izborne predmete?!

- U zakonima koji se tiču obrazovanja više ne postoji termin maternji jeizk. Veronauka je dobro obrađena, čitav član je posvećen verskoj nastavi, čak je i obrazovana komisija za versku nastavu. Međutim, ni u zakonu o osnovnim, ni u zakonu o srednjem obrazovanju, nijedan član nije posvećen jezicima nacionalnih manjina. Oni se spominju u više članova, ali nijedan član u zakonima ne obrađuje obrazovanje na jezicima nacionalnih manjima, kao pojedinačan član – predočila je Olena Papuga.

Ona je naglasila da u svetu možemo da se pohvalimo brojnošću maternjih jezika koji se uče u Srbiji u kontinuitetu više od 260 godina i podsetila da su Ujedinjene nacije jedan dan posvetile maternjem jeziku. Napomenula je i da unapređenje jezika nacionalnih zajednica otvara vrata, jer poznavanje tuđih jezika, jezika naših komšija, vodi velikoj toleranciji.

(BILSV, 11.06.2013)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook