Nagomilani problemi ne mogu biti rešeni za sat-dva

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 03. 07. 2014. | Komentara: 0

Nagomilani problemi ne mogu biti rešeni za sat-dva

BEOGRAD – Zamenik predsendika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, komentarišući političku situaciju u Vojvodini i razgovore o rekonstrukciji Pokrajinske vlade pokrenute ove nedelje, ocenio je u izjavi za Novi magazin da je ohrabrujući znak to što su posle mnogo godina akteri seli za isti sto, svesni pritiskajućih problema i potrebe oštrih rezova. 

LSV

– Problemi su godinama gomilani i iluzorno je očekivati da će na sastanku koji traje sat-dva biti ponuđena rešenja. Formirana je operativna grupa koje će se dnevno baviti problemima, a predsednici stranaka će periodično davati smernice – navodi on. Kostreš ponavlja da Vlada Vojvodine prethodnih godinu dana nije funkcionisala i veruje da će operativni deo biti lakše usaglašen.
– Pod uslovom da prethodno postignemo jasnu političku saglasnost o osnovnim pitanjima, a to su promene Ustava, decentralizacija i regionalizacija kao njeni procesi, donošenje zakona o finansiranju koji će u prvom koraku biti ograničen lošim ustavnim rešenjima, ali pogrešno je čekati novi ustav – dodaje Kostreš. 
On ukazuje i da se procedure za promene Ustava i donošenje zakona moraju odvijati paralelno. Dodaje da  saglasnost postoji i o izmenama Zakona o javnoj svojini, kojim bi svi resursi koji su potrebni pripali Vojvodini, poput železnica, puteva.
– Identičan nam je stav da je sada vojvođanska imovina skromna i da se mora povećati. Liga misli da se Vojvodini mora vratiti sve što je imala pre Miloševićevog puča, ali o tome još nismo razgovarali – dodao je on. 
Navodi i da je Zakon o finansiranju moguće doneti u narednih mesec-dva, ali to podrazumeva i dobru volju SNS-a, kao i same ustavne promene. Na pitanje jesu li se vojvođanska vlast i opozicija dovoljno približile kada su u pitanju nekada nepomirljiva rešenja, Kostreš navodi da u političkoj praksi Srbije nije nepoznata politička evolucija, te da je Ligi drago što se stavovi menjaju u pravcu za koji se ona zalaže od devedesetih. 
– Bez SNS-a promene nemaju dovoljnu političku težinu i planiramo razgovore s njima – objašnjava Kostreš, koji očekuje da će proevropska politika prevagnuti, makar bilo potrebno i mnogo strpljenja.

(BILSV, 03. 07. 2014)




Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook