Nagomilani problemi ne mogu biti rešeni za sat-dva

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 03. 07. 2014. | Komentara: 0

Nagomilani problemi ne mogu biti rešeni za sat-dva

BEOGRAD – Zamenik predsendika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, komentarišući političku situaciju u Vojvodini i razgovore o rekonstrukciji Pokrajinske vlade pokrenute ove nedelje, ocenio je u izjavi za Novi magazin da je ohrabrujući znak to što su posle mnogo godina akteri seli za isti sto, svesni pritiskajućih problema i potrebe oštrih rezova. 

LSV

– Problemi su godinama gomilani i iluzorno je očekivati da će na sastanku koji traje sat-dva biti ponuđena rešenja. Formirana je operativna grupa koje će se dnevno baviti problemima, a predsednici stranaka će periodično davati smernice – navodi on. Kostreš ponavlja da Vlada Vojvodine prethodnih godinu dana nije funkcionisala i veruje da će operativni deo biti lakše usaglašen.
– Pod uslovom da prethodno postignemo jasnu političku saglasnost o osnovnim pitanjima, a to su promene Ustava, decentralizacija i regionalizacija kao njeni procesi, donošenje zakona o finansiranju koji će u prvom koraku biti ograničen lošim ustavnim rešenjima, ali pogrešno je čekati novi ustav – dodaje Kostreš. 
On ukazuje i da se procedure za promene Ustava i donošenje zakona moraju odvijati paralelno. Dodaje da  saglasnost postoji i o izmenama Zakona o javnoj svojini, kojim bi svi resursi koji su potrebni pripali Vojvodini, poput železnica, puteva.
– Identičan nam je stav da je sada vojvođanska imovina skromna i da se mora povećati. Liga misli da se Vojvodini mora vratiti sve što je imala pre Miloševićevog puča, ali o tome još nismo razgovarali – dodao je on. 
Navodi i da je Zakon o finansiranju moguće doneti u narednih mesec-dva, ali to podrazumeva i dobru volju SNS-a, kao i same ustavne promene. Na pitanje jesu li se vojvođanska vlast i opozicija dovoljno približile kada su u pitanju nekada nepomirljiva rešenja, Kostreš navodi da u političkoj praksi Srbije nije nepoznata politička evolucija, te da je Ligi drago što se stavovi menjaju u pravcu za koji se ona zalaže od devedesetih. 
– Bez SNS-a promene nemaju dovoljnu političku težinu i planiramo razgovore s njima – objašnjava Kostreš, koji očekuje da će proevropska politika prevagnuti, makar bilo potrebno i mnogo strpljenja.

(BILSV, 03. 07. 2014)




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook