Ne izjednačavati žrtve i zločince

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 21. 06. 2013. | Komentara: 0

Ne izjednačavati žrtve i zločince

BEOGRAD – Tokom rasprave o Predlogu deklaracije Skupštine Srbije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini, počinjenih 1944-1945. godine, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić ukazao je da ne bi olako u istu ravan trebalo stavljati žrtve i one koji su slali ljude u logore i koji su ubijali samo zato što se neko drugačije zove i preziva, i koji su u gasnim komorama bukvalno zatrli generacije i generacije Jevreja i pripadnika drugih nacionalnih zajednica.

LSV

Bez dodvoravanja bilo kome

– Dva miliona ljudi je na ovim prostorima izgubilo živote u toku Drugog svetskog rata.   Vojvodina je izašla iz Narodnooslobodilačke borbe sa 15 brigada, tri divizije, svojim Glavnim štabom i Narodnooslobodilačkim odboroom i upravo su to tradicije na kojima danas i gradimo svoj politički i istorijski suverenitet i mislim da to nikako ne sme da se dovodi u pitanje – rekao je Đorđe Stojšić. Istakao je i da ovakve teme ne bi trebalo koristiti za dodvoravanje bilo kome iz bilo kog razloga, bez obzira na to ko i kada dolazi u posetu našoj zemlji, što je, po njegovim rečima, bio vrlo čest slučaj u skoroj prošlosti.
– Kada, recimo, imamo posetu ruskih zvaničnika, mi menjamo brzo imena ulica i odjednom se pozivamo na našu slavnu antifašističku istoriju, iako u isto vreme donosimo zakone koji rehabilituju saradnike okupatora i u velikoj meri veličaju ono što ne bi trebalo da veličaju – istakao je Stojšić. Dodao je da se istovetno mora postupati prema svima, bez obzira da li se radi o Nediću, Ljotiću, Draži Mihajloviću ili okupatorima koji pripadaju mađarskoj nacionalnoj zajednici.

Tačka na bolne teme

On je ukazao i da se nikada narodi ne svađaju, te da zbog toga nemaju potrebe da se mire, već da su pojedinci koji imaju ime i prezime ti koji su svesno promovisali određene ideologije i koji su slali ljude u smrt. Dodao je da su se te ideologije ovde povampirile pre samo dvadeset godina, i  da su zbog njih mnogi izgubili živote.
– Ne smemo dozvoliti da se takve stvari ovde ponavljaju. Ukoliko je ova deklaracija intencija da se stavi tačka na određene rane to je u redu. Ali nije u redu da se iz dana u dan neke stvari relativizuju i, kada je obeležavanje godišnjice Aušvica i Dana Evrope, da niko iz Srbije ne ode na tu manifestaciju – rekao je Stojšić. Podsetio je i da dolazi iz Sremske Mitrovice, u kojoj je tokom Drugog svetskog rata od strane nemačkog i ustaškog režima streljano oko 8000 ljud.
– Ukoliko je intencija ovoga što je danas pred nama, to da se konačno stavi tačka na neke bolne teme koje su prožilmale istoriju Vojvodine i međunacionalne odnose, to naravno uvek pozdravljamo i uvek smo bili ti koji će prvi podržati mir i dijalog među nacionalnim zajednicama – istakao je Stojšić.
 
(BILSV, 21. 06. 2013.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook