Ne izjednačavati žrtve i zločince

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 21. 06. 2013. | Komentara: 0

Ne izjednačavati žrtve i zločince

BEOGRAD – Tokom rasprave o Predlogu deklaracije Skupštine Srbije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini, počinjenih 1944-1945. godine, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić ukazao je da ne bi olako u istu ravan trebalo stavljati žrtve i one koji su slali ljude u logore i koji su ubijali samo zato što se neko drugačije zove i preziva, i koji su u gasnim komorama bukvalno zatrli generacije i generacije Jevreja i pripadnika drugih nacionalnih zajednica.

LSV

Bez dodvoravanja bilo kome

– Dva miliona ljudi je na ovim prostorima izgubilo živote u toku Drugog svetskog rata.   Vojvodina je izašla iz Narodnooslobodilačke borbe sa 15 brigada, tri divizije, svojim Glavnim štabom i Narodnooslobodilačkim odboroom i upravo su to tradicije na kojima danas i gradimo svoj politički i istorijski suverenitet i mislim da to nikako ne sme da se dovodi u pitanje – rekao je Đorđe Stojšić. Istakao je i da ovakve teme ne bi trebalo koristiti za dodvoravanje bilo kome iz bilo kog razloga, bez obzira na to ko i kada dolazi u posetu našoj zemlji, što je, po njegovim rečima, bio vrlo čest slučaj u skoroj prošlosti.
– Kada, recimo, imamo posetu ruskih zvaničnika, mi menjamo brzo imena ulica i odjednom se pozivamo na našu slavnu antifašističku istoriju, iako u isto vreme donosimo zakone koji rehabilituju saradnike okupatora i u velikoj meri veličaju ono što ne bi trebalo da veličaju – istakao je Stojšić. Dodao je da se istovetno mora postupati prema svima, bez obzira da li se radi o Nediću, Ljotiću, Draži Mihajloviću ili okupatorima koji pripadaju mađarskoj nacionalnoj zajednici.

Tačka na bolne teme

On je ukazao i da se nikada narodi ne svađaju, te da zbog toga nemaju potrebe da se mire, već da su pojedinci koji imaju ime i prezime ti koji su svesno promovisali određene ideologije i koji su slali ljude u smrt. Dodao je da su se te ideologije ovde povampirile pre samo dvadeset godina, i  da su zbog njih mnogi izgubili živote.
– Ne smemo dozvoliti da se takve stvari ovde ponavljaju. Ukoliko je ova deklaracija intencija da se stavi tačka na određene rane to je u redu. Ali nije u redu da se iz dana u dan neke stvari relativizuju i, kada je obeležavanje godišnjice Aušvica i Dana Evrope, da niko iz Srbije ne ode na tu manifestaciju – rekao je Stojšić. Podsetio je i da dolazi iz Sremske Mitrovice, u kojoj je tokom Drugog svetskog rata od strane nemačkog i ustaškog režima streljano oko 8000 ljud.
– Ukoliko je intencija ovoga što je danas pred nama, to da se konačno stavi tačka na neke bolne teme koje su prožilmale istoriju Vojvodine i međunacionalne odnose, to naravno uvek pozdravljamo i uvek smo bili ti koji će prvi podržati mir i dijalog među nacionalnim zajednicama – istakao je Stojšić.
 
(BILSV, 21. 06. 2013.)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook