Ne zaboraviti antifašiste, boriti se protiv fašizma svakoga dana!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 19. 07. 2016. | Komentara: 0

Ne zaboraviti antifašiste, boriti se protiv fašizma svakoga dana!

NOVI SAD, 19. jul - Ovog jula navršava se osamdeset godina od kada su antifašisti u Španiji pokazali kako se beskompromisno bori protiv fašizma i za elementarne demokratske slobode. Španski građanski rat je bio prvi veliki sukob fašizma i antifašizma koji je pokrenuo idealizam miliona ljudi u želji da slome najveće zlo savremenog sveta. U tom ratu, terorom i politikom masovnih ubijanja civila i brisanjem sa lica zemlje čitavih naselja,fašizam i nacionalizam su pokazali svoje pravo lice.
 
 LSV
 
U borbi demokratske i republikanske Španije protiv fašizma učestvovali su dobrovoljci iz čitavog sveta. Mnogi od njih su tu borbu nastavili i u godinama koje su usledile, tokom Drugog svetskog rata. Među tim borcima i herojima, bili su i antifašistički borci iz Jugoslavije: Koča Popović, Kosta Nađ, Peko Dapčević, Petar Drapšin i mnogi drugi.  
 
Borba antifašista u Španiji koja je nadahnjivala čitav svet, a zatim i borba protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, uz ogromne, herojske žrtve, bila je i ostala istorijska lekcija i velika inspiracija antifašistima širom Evrope i sveta i u narednim decenijama.
 
Ta borba i te žrtve se nikada ne smeju zaboraviti.
 
Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine svi ti heroji su bili i ostaće veliki uzori u borbi protiv  fašizma, ali i nacionalizma koji predstavlja osnovu svakog fašizma. Rast ekstremne desnice u Evropi upozorava nas da borba protiv fašizma nije dobijena i da ga ne možemo jednokratno poraziti, već poražavati svakoga dana, svako u svom društvu.
 
Dr Milivoj Bešlin,
član Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook