Nedimović da kaže kako će sprečiti da stranci kupuju zemlju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 06. 07. 2017. | Komentara: 0

Nedimović da kaže kako će sprečiti da stranci kupuju zemlju

Novi Sad, 06. jul 2017 - Potcenjivački pristup i ignorisanje potrebe detaljnog upoznavanja javnosti o prodaji oranica strancima, koje će nastupiti za samo 57 dana ako se ne izmeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu, očigledan je primer neprofesionalnosti državnih službenika Ministarstva poljoprivrede i potpuno je neprihvatljiv Ligi socijaldemokrata Vojvodine.

LSV

LSV traži da Branislav Nedimović, kao ministar nadležan za jednu od krucijalnih tema u ovom trenutku, a to je izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojom se mogu ublažiti posledice stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, obavesti javnost i ažurnije pokrene javnu raspravu o koracima koje Ministarstvo priprema.

Predsednik LSV i narodni poslanik Nenad Čanak prošle nedelje, u sredu 28. juna u Narodnoj skupštini Republike Srbije podneo je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ni posle sedam dana nema odgovora iz Ministarstva ni Ligi, ni javnosti o tome da li je ovaj predlog prihvaćen.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je 18. pa ponovo 26. aprila javno pitala o potezima koje Vlada i Ministarstvo pripremaju. Takođe, i tada je ponudila saradnju na rešavanju ovog važnog pitanja za naše građane i građanke. Ignorisanje ovih inicijativa pokazuje neuvažavanje političke partije koja se najduže i najozbiljnije bavi  pitanjem pripreme efikasnih predloga izmene ovog zakona.

Neuvažavanje poziva za razgovor sa predstavnicima drugih političkih partija se možda može pripisati viđenju političkog ophođenja predstavnika Ministarstva , ali potcenjivanje obaveze da se javnost upozna sa rešenjima, koje Ministrstvo priprema, i otvori javna rasprava nemaju nikakvo racionalno opravdanje.

Šturo obaveštenje koje je dato 12. marta, u toku izborne kampanje, da će Srbija zaigrati na kartu izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu i pokušati komplikovanjem uslova prodaje da ograniči broj stranaca koji bi mogli da konkurišu za srpske oranice i kratka vest o uslovima kupovine koju je objavila dnevna novina, nije ni blizu onoga što je Ministarstvo dužno da objasni zabrinutim poljoprivrednicima, stručnoj javnosti i građanima Srbije.

Pozivamo Vas da dok još nije kasno iskoristite znanje i dobru volju ljudi koji su spremni da se uključe u rešavanje ovog, toliko značajnog pitanja za našu zemlju, jer je obaveza prodaje zemlje strancima po SSP-u samo vrh ledenog brega. Čak, iako se za ovo pitanje nađe najbolje rešenje, ostaje pitanje problema stranih firmi koje osnivaju društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i na taj način kupuju naše oranice.

Ova kompleksna oblast traži širi front od usko kabinetskog, koji zatvoren u svoja četiri zida ne komunicira sa zainteresovanom javnošću.

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva predstavnike Ministarstva da zaborave  stranačke pripadnosti i da zbog političke zatvorenosti ne dovode u pitanje uključivanje svih relevantnih faktora u traženje najboljeg rešenja za prevazilaženje problema koji mogu da nastanu 1. septembra, ako se Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne pripremi na najbolji način.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Olena Papuga




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook