Nema kulture sa praznim stomakom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 17. 04. 2012. | Komentara: 0

Nema kulture sa praznim stomakom

ZRENJANIN – Bez suštinskih reformi celog sistema nemoguće je poboljšati stanje u kulturi Srbije, a kamoli kulturu lokalne sredine. Svaki pokušaj se završava na pojedinačnom entuzijazmu – upozorio je danas kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za poslanika u Skupštini AP Vojvodine, po većinskom izbornom sistemu mr Vladimir Vasiljev.

Vladimir Vasiljev

Kako je istakao na konferenciji za novinare, svi procvati kulture u svetskoj istoriji su se dešavali u periodima mira i blagostanja nacija, a Srbija decenijama nije u takvom stanju, kada se radi o kulturi.

– Na žalost, većina građanki i građana ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe. Uz sve to zadržan je centralizam upravljanja, posebno u delu javnih finansija, partokratsko uređenje – istakao je Vasiljev upozorivši da u takvom društvu nema mesta za kulturu.

– Kultura je moguća u demokratskim društvima, sa pravnom državom i otvorenom tržišnom privredom. Kada Srbija bude ozbiljnije krenula u reforme sistema, možemo očekivati da će se popraviti i stanje u kulturi – napomenuo je mr Vladimir Vasiljev, ocenjujući da su, zaslugom Lige, postignuti značajniji rezultati u decentralizaciji svih nivoa vlasti. Kako je naveo, zahvaljujući Ligi, Vojvodina opet ima svoju imovinu, VANU i legate.

– Kada bude imala i 90 odsto onoga što zaradi, kao 80-ih, a ne manje od sedam odsto kao danas, a sa time i zakonodavnu i izvršnu vlast da bi mogla da donosi i sprovodi politike koje su u interesu svojih građana, a ne vlasti u Beogradu, tada će se oporaviti i kultura Vojvodine – zaključio je Vladimir Vasiljev.

(BILSV, 17. 04. 2012.)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook