Nema kulture sa praznim stomakom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 17. 04. 2012. | Komentara: 0

Nema kulture sa praznim stomakom

ZRENJANIN – Bez suštinskih reformi celog sistema nemoguće je poboljšati stanje u kulturi Srbije, a kamoli kulturu lokalne sredine. Svaki pokušaj se završava na pojedinačnom entuzijazmu – upozorio je danas kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za poslanika u Skupštini AP Vojvodine, po većinskom izbornom sistemu mr Vladimir Vasiljev.

Vladimir Vasiljev

Kako je istakao na konferenciji za novinare, svi procvati kulture u svetskoj istoriji su se dešavali u periodima mira i blagostanja nacija, a Srbija decenijama nije u takvom stanju, kada se radi o kulturi.

– Na žalost, većina građanki i građana ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe. Uz sve to zadržan je centralizam upravljanja, posebno u delu javnih finansija, partokratsko uređenje – istakao je Vasiljev upozorivši da u takvom društvu nema mesta za kulturu.

– Kultura je moguća u demokratskim društvima, sa pravnom državom i otvorenom tržišnom privredom. Kada Srbija bude ozbiljnije krenula u reforme sistema, možemo očekivati da će se popraviti i stanje u kulturi – napomenuo je mr Vladimir Vasiljev, ocenjujući da su, zaslugom Lige, postignuti značajniji rezultati u decentralizaciji svih nivoa vlasti. Kako je naveo, zahvaljujući Ligi, Vojvodina opet ima svoju imovinu, VANU i legate.

– Kada bude imala i 90 odsto onoga što zaradi, kao 80-ih, a ne manje od sedam odsto kao danas, a sa time i zakonodavnu i izvršnu vlast da bi mogla da donosi i sprovodi politike koje su u interesu svojih građana, a ne vlasti u Beogradu, tada će se oporaviti i kultura Vojvodine – zaključio je Vladimir Vasiljev.

(BILSV, 17. 04. 2012.)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook