Nove mere za rast nataliteta umesto primene postojećih

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 23. 08. 2017. | Komentara: 0

Nove mere za rast nataliteta umesto primene postojećih

Novi Sad, 23. avgust 2017 - Porodiljama naknade kasne četiri meseca, trudnicama za održavanje trudnoće šest meseci, a od 2014. godine Vlada nije podnela Skupštini na usvajanje Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Umesto primene sadašnjih mera, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović govori o merama pronatalitetne politike u budućnosti, kao da ti problemi trenutno ne postoje.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje da je najavljeno formiranje tima eksperata, koji bi radili na izmenama i dopunama Nacionalne strategije podsticanja rađanja iz 2008. godine, apsurd, jer osmišljanjem novih mera i bez prihvatanja sadašnjih realnih problema ova priča počinje iz početka, bez izgleda da se konačno privede rešenju.

Postavlja se pitanje šta će ministarstvo raditi sa isplatama naknada za trudnice i porodilje, koje kasne mesecima, kao i kako planiraju da reše liste čekanja za upis u vrtiće, budući da u narednih nedelju dana počinje nova školska godina, pa samim tim nove generacije dece polaze u predškolske ustanove. Jedna od mera mora biti obrazovanje vaspitačkog i medicinskog kadra, uz razvijenu mrežu predškolskih ustanova, sa brojem i kapacitetom u skladu sa realnim potrebama.

Paušalno iznošenje procenata žena koje u fertilnom periodu treba da rode prvo i drugo, odnosno treće dete, o kojima je govorila ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, nisu pravo merilo sve dok imamo visok procenat nezaposlenosti, nizak životni standard, koji ne može pokriti prosečnu potrošačku korpu, nerešeno stambeno pitanje mladih bračnih parova, kao i probleme čuvanja dece.

U boljem usklađivanju rada i roditeljstva, primena postojećih zakona je problematična, budući da zaposleni ne poznaju sve mogućnosti, a poslodavci ne poštuju svoje obaveze. Zbog toga naknade trudnicama i porodiljama kasne mesecima. Prilikom priprema izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom još 2014. godine, uvršteni su predlozi civilnog sektora i zainteresovane javnosti, zbog čega je važno da ta rešenja ostanu u predlogu zakona čije je usvajanje planirano za narednu godinu. Osim što se zbog negativnog prirodnog priraštaja godišnje gubi oko 35.000 stanovnika, a svega 40 opština ima pozitivnu migraciju, od izuzetne važnosti je dosledno primenjivanje postojećih mera i zaštititi prava trudnica i porodilja.

Vlada Republike Srbije mora pokazati spremnost da koordinira aktivnosti koje bi rezultirale potpunom primenom postojećih zakona, uz odgovornost poslodavaca i poštovanje prava roditelja, u vezi mera pronatalitetne politike.
 
Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook