Od jeseni reproduktivno zdravlje u vojvođanskim školama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 01. 06. 2013. | Komentara: 0

Od jeseni reproduktivno zdravlje u vojvođanskim školama

NOVI SAD - Svaki osmi učenik prvog razreda srednje škole u Vojvodini je seksualno aktivan, među njima je tri puta više mladića nego devojaka, a u seks stupaju četiri puta više učenici sa lošijim školskim uspehom, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u deset srednjih škola u Vojvodini, a u okviru oglednog projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju".

marinika

Informacije dostupne za sve

Reč je projektu koji je pre osam meseci pokrenuo Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, uz podršku pokrajinskih sekretarijata za zdravstvo i obrazovanje, a koji obuhvata vannastavne edukacije u pet gimnazija i pet stručnih vojvođanskih škola tokom kojeg će đaci drugih razreda imati priliku da kroz radioničarski pristup uče o reproduktivnom zdravlju mladih. Đaci koji su učestvovali u ovom istraživanju, od septembra će imati priliku da slušaju zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju, kao ogledni predmet.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu istakla je na današnjoj konferenciji za novinare da je nakon analize projekta koji čitave godine preko konkursa stižu, primećeno da više od 40% tih zahteva ima za temu reproduktivno zdravlje, ali da su fokusirani uglavnom na Novi Sad i okolinu.

- Smatrali smo da mi kao Pokrajinski sekretarijat treba da uradimo ovako nešto kako bi deca i u Irigu i u Vršcu i u Mramorku imala dostupne informacije o ovoj temi. Zato smo pre osam meseci u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju oformili radnu grupu koju čine eminentni ginekolozi, psiholozi, epidemiolozi i urolozi i evo sad je Priručnik završen, u ponedeljak kreće edukacija 20 edukatora koji će od septembra, kroz radioničarski rad, učiti 1 200 učenika na teritoriji Vojvodine - istakla je ona.

Cilj je uvođenje reproduktivnog zdravlja kao izbornog predmeta

Kako je napomenula Čobanu, projekat ima i preventivnu ulogu, jer je to najjeftinija opcija za državu, uprkos što se misli da je skupo uvođenje još jednog predmeta i pratećih kadrova koji će ga sprovoditi. Prema njenim rečima, po završetku jednogodišnje edukacije biće sprovedeno još jedno istraživanje.

- Cilj ovog projekta je da nakon godinu dana primene ovog programa i završetku studijske analize istupimo uzdignute glave pred Vladu i Skupštinu AP Vojvodine i iznesemo inicijativu za promenu resornog obrazovnog zakona. A onda da Skupština APV, kao predlagač, Skupštini Srbije predloži izmenu resornog obrazovnog zakona, s tim da ovaj predmet bude uveden bar kao izborni predmet - zaključila je Marinika Čobanu.

(BILSV, 31.05.2013)



Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook