Papuga: Ministarstvo nije uvažilo zamerke poljoprivrednika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 22. 01. 2013. | Komentara: 0

Papuga: Ministarstvo nije uvažilo zamerke poljoprivrednika

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine zamera što prilikom donošenja Predloga zakona o podsticanju poljoprivrede nisu poslušane zamerke asocijacija poljoprivrednika iz Vojvodine, a koje su tražile da se izbriše član koji omogućava dodelu podsticaja i za parcele veće od 100 hektara.

LSV

Poljoprivrednici smatraju da treba da se stimuliše proizvodnja na manjim parcelama – rekla je poslanica LSV u Skupštini Srbije Olena Papuga u okviru današnje rasprave o Zakonu o podsticanju poljoprivrede.

Neće biti novca i za individualne poljoprivrednike i za pravna lica


Ona je navela da su poljoprivrednici tražili brisanje člana 16 Predloga zakona koji se odnosi na hektare, a da bi se podsticala biljna proizvodnja. Papuga je navela i da su poljoprivredni proizvođači do sada bili u neizvesnosti, te da je važna činjenica da je ovaj zakon stavljen u proceduru, pogotovo imajući u vidu da je agrarna politika donošena od godine do godine.

- Do sada se vladalo uredbama koje su menjane od sezone do sezone, kako se aktuelnom ministru čini da će budžet najbolje prilagoditi dnevno političkim dešavanjima. Očekivanja od ovog zakona su velika i poljoprivrednici su bili uvereni da će kada se on jednom donese i agrarna proizvodnja biti daleko izvesnija i sigurnija. Dobra je namera da se ovim zakonom u korisnike subvencija uvrste sva registrovana poljoprivredna gazdinstva. Međutim, činjenica da su u korisnike subvencija uvrštena i pravna lica, dovodi do kraha individualnih poljoprivrednika jer u budžetu neće biti dovoljno sredstava i za jedne i za druge – ukazala je Papuga.

Subvencije treba da iznose minimum 200 evra

Ona je dodala da, kada je reč o subvencijama, što najviše zanima poljoprivrednike, zakon je nedorečen i u većini članova samo čini pravni okvir koji možda i neće biti primenljiv.
- Ovim zakonom daju se velika diskreciona prava ministru poljoprivrede, koji čak u 15 slučajeva bliže propisuje uslove, načine i postupke za ostvarivanje prava na subvencije. Znači, ko god bio ministar u sledećem mandatu, na njemu je sva volja i prepuštena sudbina 450 registrovanih gazdinstava u Republici Srbiji. Do sada je bilo tako i znamo da to nije bilo dobro – napomenula je poslanica LSV u Skupštini Srbije.
- Ukupne subvencije treba da iznose minimum 200 evra u dinarskoj protivvrednosti, a pravna lica i preduzetnici ne bi trebali da budu korisnici subvencija i regresa, jer pretpostavljamo da neće biti dovoljno sredstava i za paore i za pravna lica. Takođe, treba naći načina da se subvencionišu autohtone rase i biljna proizvodnja, a u delu zakona koji se odnosi na ruralni razvoj treba izbaciti pravna lica i preduzetnike i kao korisnike dodati nerazvijene opštine, devastirana područja i pogranične oblasti – dodala je Papuga.

Ministarstvo ne brine o našoj konkurentnosti na tržištu EU

Istakavši da su po prvi put u zakon uvrštene mere ruralnog razvoja, što je veoma važno u procesu pridriživanja EU da bi u nekoj bližoj budućnosti imali priliku da koristimo fondove EU, Papuga je dodala da je neizbežna sumnja u dobru nameru zakonodavca ukoliko ministar lično propisuje vrste mera ruralnog razvoja i maksimalne iznose podsticaja po korisniku i po vrsti pojedine mere. Ona je ukazala i da se Srbija na Sajmu poljoprivrede u Nemačkoj, koji poseti oko 400.000 ljudi, predstavila sa nekoliko teglica cvekle, ajvara, krastavaca i jednim vinskim podrumom, o čemu su pisali mediji proteklih dana. Upitala je ministra da li će ovaj zakon o podsticajima brinuti o našoj konkurenciji na inostranom tržištu, jer ova prezentacija Srbije pokazuje da Ministarstvo poljoprivrede ne brine o našoj konkurentnosti na tržištu Evropske unije.
Nakon pauze, Skupština Srbije potvrdila je mandat poslaniku Draganu Anriću, koji je u skupštinskim klupama zamenio Aleksandru Jerkov. Andrić je pred poslanicima položio zakletvu i potom se pridružio poslanicima.

(BILSV, 22.01.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook