Papuga: Ministarstvo nije uvažilo zamerke poljoprivrednika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 22. 01. 2013. | Komentara: 0

Papuga: Ministarstvo nije uvažilo zamerke poljoprivrednika

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine zamera što prilikom donošenja Predloga zakona o podsticanju poljoprivrede nisu poslušane zamerke asocijacija poljoprivrednika iz Vojvodine, a koje su tražile da se izbriše član koji omogućava dodelu podsticaja i za parcele veće od 100 hektara.

LSV

Poljoprivrednici smatraju da treba da se stimuliše proizvodnja na manjim parcelama – rekla je poslanica LSV u Skupštini Srbije Olena Papuga u okviru današnje rasprave o Zakonu o podsticanju poljoprivrede.

Neće biti novca i za individualne poljoprivrednike i za pravna lica


Ona je navela da su poljoprivrednici tražili brisanje člana 16 Predloga zakona koji se odnosi na hektare, a da bi se podsticala biljna proizvodnja. Papuga je navela i da su poljoprivredni proizvođači do sada bili u neizvesnosti, te da je važna činjenica da je ovaj zakon stavljen u proceduru, pogotovo imajući u vidu da je agrarna politika donošena od godine do godine.

- Do sada se vladalo uredbama koje su menjane od sezone do sezone, kako se aktuelnom ministru čini da će budžet najbolje prilagoditi dnevno političkim dešavanjima. Očekivanja od ovog zakona su velika i poljoprivrednici su bili uvereni da će kada se on jednom donese i agrarna proizvodnja biti daleko izvesnija i sigurnija. Dobra je namera da se ovim zakonom u korisnike subvencija uvrste sva registrovana poljoprivredna gazdinstva. Međutim, činjenica da su u korisnike subvencija uvrštena i pravna lica, dovodi do kraha individualnih poljoprivrednika jer u budžetu neće biti dovoljno sredstava i za jedne i za druge – ukazala je Papuga.

Subvencije treba da iznose minimum 200 evra

Ona je dodala da, kada je reč o subvencijama, što najviše zanima poljoprivrednike, zakon je nedorečen i u većini članova samo čini pravni okvir koji možda i neće biti primenljiv.
- Ovim zakonom daju se velika diskreciona prava ministru poljoprivrede, koji čak u 15 slučajeva bliže propisuje uslove, načine i postupke za ostvarivanje prava na subvencije. Znači, ko god bio ministar u sledećem mandatu, na njemu je sva volja i prepuštena sudbina 450 registrovanih gazdinstava u Republici Srbiji. Do sada je bilo tako i znamo da to nije bilo dobro – napomenula je poslanica LSV u Skupštini Srbije.
- Ukupne subvencije treba da iznose minimum 200 evra u dinarskoj protivvrednosti, a pravna lica i preduzetnici ne bi trebali da budu korisnici subvencija i regresa, jer pretpostavljamo da neće biti dovoljno sredstava i za paore i za pravna lica. Takođe, treba naći načina da se subvencionišu autohtone rase i biljna proizvodnja, a u delu zakona koji se odnosi na ruralni razvoj treba izbaciti pravna lica i preduzetnike i kao korisnike dodati nerazvijene opštine, devastirana područja i pogranične oblasti – dodala je Papuga.

Ministarstvo ne brine o našoj konkurentnosti na tržištu EU

Istakavši da su po prvi put u zakon uvrštene mere ruralnog razvoja, što je veoma važno u procesu pridriživanja EU da bi u nekoj bližoj budućnosti imali priliku da koristimo fondove EU, Papuga je dodala da je neizbežna sumnja u dobru nameru zakonodavca ukoliko ministar lično propisuje vrste mera ruralnog razvoja i maksimalne iznose podsticaja po korisniku i po vrsti pojedine mere. Ona je ukazala i da se Srbija na Sajmu poljoprivrede u Nemačkoj, koji poseti oko 400.000 ljudi, predstavila sa nekoliko teglica cvekle, ajvara, krastavaca i jednim vinskim podrumom, o čemu su pisali mediji proteklih dana. Upitala je ministra da li će ovaj zakon o podsticajima brinuti o našoj konkurenciji na inostranom tržištu, jer ova prezentacija Srbije pokazuje da Ministarstvo poljoprivrede ne brine o našoj konkurentnosti na tržištu Evropske unije.
Nakon pauze, Skupština Srbije potvrdila je mandat poslaniku Draganu Anriću, koji je u skupštinskim klupama zamenio Aleksandru Jerkov. Andrić je pred poslanicima položio zakletvu i potom se pridružio poslanicima.

(BILSV, 22.01.2013)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook