Počinje seksualno obrazovanje u 10 vojvođanskih škola

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 03. 09. 2013. | Komentara: 0

Počinje seksualno obrazovanje u 10 vojvođanskih škola

NOVI SAD – U deset srednjih škola u Vojvodini đaci će u ovoj školskoj godini učiti o seksualnom vaspitanju kao pilot-projektu. Gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Vojvodine pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu istakla je da je o ovoj temi deo đaka već obrazovan, najčešće preko društvenih mreža, što se ne smatra dovoljnim obrazovanjem za brojna pitanja koja ih muče.

LSV

Obučava se 1.200 đaka

- Ta tehnička pitanja kako ili šta uraditi ne podrazumevaju neke druge, mnogo ozbiljnije stvari, a to su vršnjački odnosi. Tim međusobnim odnosima mladih se bavimo u jednom ozbiljnom poglavlju Priručnika koji će pomoći našim edukatorima u ovom obučavanju 1200 đaka u 40 odeljenja u našim vojvođanskim školama – istakla je ona.

Dodala je da je istraživanje, koje je prethodilo uvođenju seksualnog vaspitanja u škole, pokazalo da je za učenike prvih razreda srednjih škola, koji su bili anketirani, normalno da na uslugu lepog ponašanja odgovore pristajanjem na seksualni odnos. Zbog toga su u ovom priručniku obrađene i teme svesnosti o sebi i poštovanja svoje odluke.

Prema rečima pokrajinske sekretarke Čobanu, predavači su apsolventi ili studenti završnih godina Medicinskog fakulteta i Odseka za psihologiju. Dvadeset predavača je izabrano na javnom konkursu i prošli su ozbiljnu selekciju od strane Radne grupe koju čine renomirani profesori univerziteta, stručnjaci, ginekolozi, epidemiolozi, urolozi, psiholozi.

- Predavači su prošli dve višednevne radionice gde su usvajali i druga znanja i veštine. Oni će raditi u paru, po principu radionice i neće biti strogih predavanja. Ovaj priručnik je samo pomoćni materijal koji će njima poslužiti u komunikaciji sa đacima, ali smo zamislili da to bude sve na nivou jednog razgovora – istakla je Marinika Čobanu.

Dogodine seksualno obrazovanje u svim školama

O seksualnom obrazovanju učiće đaci pet gimnazija i pet stručnih škola, koji su pristali na to, a svoj pristanak dali su i njihovi roditelji. U ovaj projekat uključene su škole: Zrenjaninska gimnazija, Karlovačka gimnazija, gimnazija Isidora Sekulić u Novom Sadu, gimnazija Uroš Predić u Pančevu, gimnazija Branko Radičević. Školski centar „Nikola Tesla“ u Vršcu, Ekonosko-trgovačka škola u Kikindi, Ekonomsko-trgovačka škola u Bečeju, ekonomsko-trgovačka škola „Dositej Obradobvić“ u Alibunaru i srednja stručna škola „Borislav Mihajlović Mihiz“.

Kako je napomenula Marinika Čobanu, pilot projekat će trajati godinu dana, nakon čega će se inicirati uvođenje ovog predmeta kao vannastavnog u svim školama u Vojvodini, a nakon toga bi se došlo do mogućnosti da se pokrene zakonsku inicijativu, odnosno inicijativa za izmenu resornog zakona.  

(BILSV, 03.09.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook