Počinje seksualno obrazovanje u 10 vojvođanskih škola

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 03. 09. 2013. | Komentara: 0

Počinje seksualno obrazovanje u 10 vojvođanskih škola

NOVI SAD – U deset srednjih škola u Vojvodini đaci će u ovoj školskoj godini učiti o seksualnom vaspitanju kao pilot-projektu. Gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Vojvodine pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu istakla je da je o ovoj temi deo đaka već obrazovan, najčešće preko društvenih mreža, što se ne smatra dovoljnim obrazovanjem za brojna pitanja koja ih muče.

LSV

Obučava se 1.200 đaka

- Ta tehnička pitanja kako ili šta uraditi ne podrazumevaju neke druge, mnogo ozbiljnije stvari, a to su vršnjački odnosi. Tim međusobnim odnosima mladih se bavimo u jednom ozbiljnom poglavlju Priručnika koji će pomoći našim edukatorima u ovom obučavanju 1200 đaka u 40 odeljenja u našim vojvođanskim školama – istakla je ona.

Dodala je da je istraživanje, koje je prethodilo uvođenju seksualnog vaspitanja u škole, pokazalo da je za učenike prvih razreda srednjih škola, koji su bili anketirani, normalno da na uslugu lepog ponašanja odgovore pristajanjem na seksualni odnos. Zbog toga su u ovom priručniku obrađene i teme svesnosti o sebi i poštovanja svoje odluke.

Prema rečima pokrajinske sekretarke Čobanu, predavači su apsolventi ili studenti završnih godina Medicinskog fakulteta i Odseka za psihologiju. Dvadeset predavača je izabrano na javnom konkursu i prošli su ozbiljnu selekciju od strane Radne grupe koju čine renomirani profesori univerziteta, stručnjaci, ginekolozi, epidemiolozi, urolozi, psiholozi.

- Predavači su prošli dve višednevne radionice gde su usvajali i druga znanja i veštine. Oni će raditi u paru, po principu radionice i neće biti strogih predavanja. Ovaj priručnik je samo pomoćni materijal koji će njima poslužiti u komunikaciji sa đacima, ali smo zamislili da to bude sve na nivou jednog razgovora – istakla je Marinika Čobanu.

Dogodine seksualno obrazovanje u svim školama

O seksualnom obrazovanju učiće đaci pet gimnazija i pet stručnih škola, koji su pristali na to, a svoj pristanak dali su i njihovi roditelji. U ovaj projekat uključene su škole: Zrenjaninska gimnazija, Karlovačka gimnazija, gimnazija Isidora Sekulić u Novom Sadu, gimnazija Uroš Predić u Pančevu, gimnazija Branko Radičević. Školski centar „Nikola Tesla“ u Vršcu, Ekonosko-trgovačka škola u Kikindi, Ekonomsko-trgovačka škola u Bečeju, ekonomsko-trgovačka škola „Dositej Obradobvić“ u Alibunaru i srednja stručna škola „Borislav Mihajlović Mihiz“.

Kako je napomenula Marinika Čobanu, pilot projekat će trajati godinu dana, nakon čega će se inicirati uvođenje ovog predmeta kao vannastavnog u svim školama u Vojvodini, a nakon toga bi se došlo do mogućnosti da se pokrene zakonsku inicijativu, odnosno inicijativa za izmenu resornog zakona.  

(BILSV, 03.09.2013)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook