Postaviti policijsko ili vojno obezbeđenje kod spomen obeležja Sloboda

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 20. 04. 2015. | Komentara: 0

Postaviti policijsko ili vojno obezbeđenje kod spomen obeležja Sloboda

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se kod spomen-obeležja "Sloboda" na Iriškom vencu postavi policijsko ili vojno obezbeđenje i tako zaustavi lopovluk i vandalizam kojim se taj simbol narodnooslobodilačke borbe ruinira i unižava u protekle dve godine.

LSV

Materijalna vrednost bakarnog reljefa koji je do sada ukraden je ogromna, umetnička je još veća, a njegova istorijska i antifašistička vrednost i simbolika su neprocenjive. 

Sve to bi trebalo da bude i više nego dovoljan razlog da nadležne službe konačno otkriju i kazne lopove. Teško je poverovati da je neko mogao lako i neprimećeno da nosi osam metara dugačak bakarni reljef i da policija nije mogla da pronađe gde je taj reljef završio. Takođe, pored policijskog ili vojnog obezbeđenja, potreban je i video nadzor jer se jedan od najznačajnijih spomenika narodnoslobodilačkoj borbi skrnavi i na niz drugih načina. 

Lepo je što su ministar za rad i boračka pitanja Aleksandar Vulin i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin u subotu obeležili sedamdeset godina od proboja Sremskog fronta, ali antifašistička tradicija se ne čuva samo rečima i pred očima medija. A o tome kako se ona čuva svedoči upravo "Sloboda" koju kidaju i uništavaju od 2013. godine i za čiju obnovu bi trebalo obezbediti novac.

Ako neko kaže da novca za to nema, neka potraži na istom mestu i na isti način kako je novac obezbeđen za učešće vojske na paradi u Moskvi, 9. maja.

Brojne organizacije su u protekle dve godine tražile zaštitu spomenika "Sloboda", ali je reakcija države redovno izostajala. Ukoliko ta reakcija sada ponovo izostane, Liga socijaldemokrata Vojvodine će pored sankcionisanja direktnih počinilaca, zahtevati i da se utvrdi i sankcnioše odgovornost za nečinjenje u resornim republičkim ministarstvima.  

Maja Sedlarević
članica Predsedništva 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook