Prvi put u Srbiji - naučni simpozijum o seksualnom obrazovanju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 26. 09. 2015. | Komentara: 0

Prvi put u Srbiji - naučni simpozijum o seksualnom obrazovanju

NOVI SAD - U velikoj Sali skupštine AP Vojvodine danas se tražila stolica više, a razlog tome bilo je održavanje međunarodnog naučnog simpozijuma „Seksualno obrazovanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja“ u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i uz tehničku podršku Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Po prvi put u našoj zemlji seksualno obrazovanje, njegova primena, istorijski aspekti i njegovo zapravo značenje, bio je razlog da se okupe eminentni stručnjaci iz oblasti medicine, psihologije, pedagogije, sociologije i civilnog sektora iz čitave Evrope, saopštio je Sekretarijat za sport i omladinu.LSV

Naime, u okviru projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, koji zapravo i jeste seksualno obrazovanje, a koji se već treću godinu zaredom uspešno sprovodi u vojvođanskim srednjim školama održan je ovaj skup, a sve u cilju promocije brige o reproduktivnom zdravlju mladih. Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić, koja je 2012. godine bila i inicijator tada pilot projekta, a sada projekta koji se provodi u 72 srednje škole u Vojvodini, istakla je otvarajući simpozijum da je stupivši na funkciju pokrajinske sekretarke obećala da će sistemsko rešavanje problema mladih biti prioritet, kako u oblasti sporta, tako i u oblasti omladine, a naročito kada je u pitanju javno zdravlje mladih u oba sektora. Naglasila je da je veoma brzo detektovano da je jedan od gorućih problema mladih u AP Vojvodini, kao i u čitavoj Republici Srbiji, pojava maloletničkih trudnoća i njenih posledica, a naročito seksualno prenosivih infekcija, rečju reproduktivno zdravlje, naročito reproduktivnih prava, osnovnih ljudskih prava, pitanja pola i roda, svakovrsnog nasilja, a posebno vršnjačkog. 

Tepić je prisutnima predstavila početke rada na projektu "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju i uvođenje u nastavu, kao pilot projekat. Istakla je da su i roditelji, ali i đaci drugih razreda deset srednjih škola u Vojvodini, koliko je u početku pohađalo ovaj predmet, bilo veoma zainteresovano, ali i nestrpljivo da što više nauče. Navela je i da se seksualno obrazovanje u prošloj školskoj godini izučavalo u 70 škola, a u školskoj 2015/2016. godini ovaj predmet se realizuje u 72 srednje škole.

- Ukupno 12 hiljada drugaka će do juna 2016. godine biti obuhvaćeno ovim jedinstvenim projektom. Točak se zavrteo. Jednom ćemo sigurno stići do kraja - zaključila je sekretarka Tepić.

Poseban gost ovom prilikom bila je i doktorka Olga Luber članica radne grupe Svetske zdravstvene organizacije za izradu Vodiča za primenu standarda za seksualno obrazovanje u Evropi, koja je potanko objasnila kako izgleda učenje o ovim temama u razvijenim zemljama Evrope od početka njegove primene pa sve do danas. 

(BILSV, 26.09.2015)




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook