Rusi da plate zakonsku naftnu rentu i tako pokažu da poštuju građane naše zemlje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 28. 10. 2018. | Komentara: 0

Rusi da plate zakonsku naftnu rentu i tako pokažu da poštuju građane naše zemlje

Novi Sad, 28. oktobar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu i Narodnu skupštinu Republike Srbije da u što kraćem roku započnu proceduru izmene međudržavnog sporazuma između Srbije i Ruske Federacije, kojim je prodata Naftna industrija Srbije.

Ovaj sporazum se od početka pokazao štetnim za građane Srbije, a pre svega stanovnike vojvođanskih gradova i opština.

LSV

Ruski „Gaspromnjeft“ već godinama crpi naftu i gas iz vojvođanske zemlje. Za eksploataciju mineralnih sirovina ruska firma Srbiji plaća 3% od ukupne vrednosti proizvedenih nafte i gasa.

Poznato je da je po Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima predviđeno da je taj iznos 7%. Nažalost, politika sluganskog odnosa naše države prema Moskvi dovela je snižavanja tog iznosa na svega 3%.

Na taj način šteti se interesima države, Autonomne pokrajine Vojvodine, te gradovima, opštinama i selima Banata i Bačke.

Ruski „Gaspromnjeft“, odnosno NIS, u medije izlaze sa marketinškim trikovima u vidu akcija pod nazivom „Zajednici zajedno 2018“. Ovom akcijom NIS će u ovoj godini podeliti 114,5 miliona dinara gradovima i opštinama u Srbiji.

Iznos koji se ne može ni uporediti sa ukupnom dobiti ove kompanije od eksploatacije nafte i gasa u Vojvodini.

Jednostavnim matematičkim računom dolazimo do činjenice da NIS malim iznosom rudne rente povećava svoje prihode za više od tri milijarde dinara godišnje. Naime, gradovi i opštine u Vojvodini u kojima NIS obavlja svoju delatnost, na godišnjem nivou na osnovu rudne rente prihoduju nešto iznad milijarde dinara. Da rudna renta iznosi sedam procenata, kako je predviđeno Zakonom, iznos koji ostaje lokalnim samoupravama bio bi 2,3 puta viši.

Na primer, grad Zrenjanina je iz akcije NIS-a ove godine dobio 12,5 miliona dinara. Da je rudna renta sedam procenata, Zrenjanin bio prihodovao bar 160 miliona dinara više nego što dobija iznosom od tri odsto. Razlika između 160 miliona i 12,5 miliona je ogromna!

Građani Vojvodine, koji su poslednjih godina drastično osiromašili, a mesta u kojima oni žive su drastično devastirana, nadaju se da vlasti vode računa o njihovim interesima, a ne o interesima stranih kompanija, koje beleže ogromnu zaradu. 


Zamenik predsednika
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook