Nedopustive izjave ministra Šarčevića

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 31. 01. 2019. | Komentara: 0

Nedopustive izjave ministra Šarčevića

Novi Sad, 31. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje izjavu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, povodom podrške akademske zajednice građanskim protestima u Srbiji. Izjašnjavajući se o toj podršci, ministar Šarčević je izjavio da na spisku potpisanih nema „ozbiljnih imena“ i da se na spisku nalazi „pola penzionera i pola nekih mladih istraživača,koji su počeli tek juče da rade“.

LSV

Zahtevamo od ministra Šarčevića da odgovori na osnovu kog ovlašćenja deli naučnu zajednicu na „ozbiljna“ i „neozbiljna“ imena i prema kojim kriterijumima? Podsećamo ministra da ministarstvo godinama nije u stanju da završi izradu registra istraživača Srbije, niti da raspiše konkurs za novi projektni ciklus, te naučna zajednica niti zna čime raspolaže po pitanju naučne produkcije, niti je u stanju da u toj produkciji napreduje jer je zarobljena zastarelim projektima sa manjkom opreme. Postojeći projektni ciklus je na snazi protivno zakonima i samo zahvaljujuću nesposobnosti ministarstva da raspiše nove konkurse, zbog čega čitavu naučnu zajednicu drži u stanju neizvesnosti i pritisaka.

Nazivajući najiskusnije članove naučne zajednice „penzionerima“ umesto onima koji su ceo život posvetili nauci u Srbiji, obrazujući generacije mladih akademskih građanki i građana, ministar Šarčević jasno poručuje koliko država vrednuje naučni i prosvetni rad u Srbiji. Nazivajući mlade istraživače koji planiraju da razvijaju nauku u budućnosti „nekim mladim istraživačima“ koji su „tek počeli juče da rade“, ministar jasno poručuje kako država planira da vrednuje ovaj rad i u budućnosti. Omalovažavajući mlade naučnike u Srbiji, ministar im je poručio da za njih nema mesta u ovom društvu i da je odlazak iz Srbije najbolje rešenje za njih.

Podsećamo ministra Šarčevića da su mladi istraživači, koji su tek počeli da rade, budućnost ove zemlje i generator znanja i budućeg obrazovanja mladih, ali i zamajac razvoja čitavog društva. Stoga, očekujemo od ministra Šarčevića da povuče spornu izjavu i da se izvini akademskoj zajednici, zbog javnog omalovažavanja naučnika koji su pod teškim uslovima ostali u Srbiji.

 

Dušan Jakovljev
Predsednik Političkog saveta
Lige socijaldemokratije Vojvodine




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook