Prava manjina shvatiti ozbiljno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 24. 12. 2016. | Komentara: 0

Prava manjina shvatiti ozbiljno

Novi Sad, 24. decembar 2016 - Nedavno otkazivanje sednice Saveta za nacionalne manjine Republike Srbije nije dobra vest. Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da Vlada Srbije i Saveti nacionalnih manjina moraju biti partneri.

LSV

Pokazalo se da postoje brojna neslaganja po pitanju nacrta Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, te o Izveštaju o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina vezanog za poglavlje 23 pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Zamerke nacionalnih Saveta posebno se odnose na činjenicu da država tretira  manjine kao objekat i da Akcioni plan nema realne rokove za realizaciju pojedinih aktivnosti.

Nacionalni Saveti nisu bili partneri u brojnim aktivnostima vezanim za sprovođenje Akcionaog plana, a to nikako nije dobro.

LSV smatra i da Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina ne zadovoljava proceduru, jer se izmene odnose na 20 od 25 članova Zakona, a Jedinstvenim metodološkim pravilima predviđeno je da ako se menja više od polovine nekog propisa, potrebno je doneti novi propis.

Nažalost, ovi propusti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave mogu ugroziti pregovarački proces Srbije sa Evropskom unijom, te Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva na ozbiljnost u rešavanju nastalih problema.

Evropski put velika je šansa za našu državu, a taj put se, između ostalog, može izgraditi sveobuhvatnim i kvalitetnim rešavanjme pitanja vezanih za status pripadnika nacionalnih manjina.

Potpredsednik Izvršnog odbora
Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook