Prava manjina shvatiti ozbiljno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 24. 12. 2016. | Komentara: 0

Prava manjina shvatiti ozbiljno

Novi Sad, 24. decembar 2016 - Nedavno otkazivanje sednice Saveta za nacionalne manjine Republike Srbije nije dobra vest. Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da Vlada Srbije i Saveti nacionalnih manjina moraju biti partneri.

LSV

Pokazalo se da postoje brojna neslaganja po pitanju nacrta Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, te o Izveštaju o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina vezanog za poglavlje 23 pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Zamerke nacionalnih Saveta posebno se odnose na činjenicu da država tretira  manjine kao objekat i da Akcioni plan nema realne rokove za realizaciju pojedinih aktivnosti.

Nacionalni Saveti nisu bili partneri u brojnim aktivnostima vezanim za sprovođenje Akcionaog plana, a to nikako nije dobro.

LSV smatra i da Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina ne zadovoljava proceduru, jer se izmene odnose na 20 od 25 članova Zakona, a Jedinstvenim metodološkim pravilima predviđeno je da ako se menja više od polovine nekog propisa, potrebno je doneti novi propis.

Nažalost, ovi propusti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave mogu ugroziti pregovarački proces Srbije sa Evropskom unijom, te Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva na ozbiljnost u rešavanju nastalih problema.

Evropski put velika je šansa za našu državu, a taj put se, između ostalog, može izgraditi sveobuhvatnim i kvalitetnim rešavanjme pitanja vezanih za status pripadnika nacionalnih manjina.

Potpredsednik Izvršnog odbora
Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook