Školskim sportom do zdravije dece u Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 25. 09. 2013. | Komentara: 0

Školskim sportom do zdravije dece u Vojvodini

NOVI SAD - Vojvođanska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu predstavila je juče Nacrt strategije razvoja školskog sporta na teritoriji Vojvodine i ocenila da će se na taj način poboljšati javno zdravlje građana pokrajine.

LSV

- Školski sport i fizičko vaspitanje je pitanje javnog zdravlja i stvaranje radno sposobnog stanovništva, a ne stvaranje vrhunskih sportista.Problemi u školskom sportu nisu od juče, oni su nastali odavno i samo su se akumulirali, a posledice su veoma vidljive i teške i ne može ih savladati jedan pojedinac, jedan profesor, već se moraju sistemski rešiti, kroz nastavu fuizičkog vaspitanja i vannastavne aktivnosti, kroz školske sportske sekcije - kazala je Čobanu na konferenciji za novinare, dodajući da će razvoj školskog sporta od sada biti prioritet rada Sekretarijata.

Ona je ocenila da je gorući problem komercijalizacija školske sportske infrastrukture, pre svega sala za fizičko, zbog čega su đaci gotovo bezuslovno usmereni na klubove, a potpuno je  zapostavljeno pitanje javnog zdravlja.

- Nažalost, kao posledica nebrige o školskom sportu imamo decu sa deformitetima i fizičke i psihičke prirode. Mi nemamo više razvijen timski duh, mi više ne znamo šta je fer plej, koji sutra treba da preselimo u društvo, u porodicu pa i u politiku. A sve su to stvari koje se u toj maloj školskoj sportskoj zajednici uče - poručila je Marinika Čobanu i dodala da Sekretarijat za sport i omladinu želi da na proleće ove godine oživi nekada popularni SOŠOV, odnosno Sportsku olimpijadu školske omladine Vojvodine, koja će naredne godine navršiti 35 godina od nepostojanja.

- Želimo da prekinemo tu lošu tradiciju i da ponovo imamo vojvođanske školske olimpijske prvake - objasnila je Čobanu.

Nacrt se bavi strategijom u periodu od 2013. do 2018. godine i odnosi se na osnovne škole u Pokrajini. Na ovom dokumentu ekspertska grupa radila je gotovo punih godinu dana i uspela je da izradom ovog dokumenta ponudi odgovore na mnoga sporna pitanja koja su godinama prisutna u školskom sportu. Marinika Čobanu je navela da je upravo dokument koji je juče predstavljen dat Vladi AP Vojvodine na razmatranje, a kasnije će biti predat i Skupštini AP Vojvodine, te da će kasnije naći u svim osnovnim školama.

(BILSV, 25.09.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook