Školskim sportom do zdravije dece u Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 25. 09. 2013. | Komentara: 0

Školskim sportom do zdravije dece u Vojvodini

NOVI SAD - Vojvođanska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu predstavila je juče Nacrt strategije razvoja školskog sporta na teritoriji Vojvodine i ocenila da će se na taj način poboljšati javno zdravlje građana pokrajine.

LSV

- Školski sport i fizičko vaspitanje je pitanje javnog zdravlja i stvaranje radno sposobnog stanovništva, a ne stvaranje vrhunskih sportista.Problemi u školskom sportu nisu od juče, oni su nastali odavno i samo su se akumulirali, a posledice su veoma vidljive i teške i ne može ih savladati jedan pojedinac, jedan profesor, već se moraju sistemski rešiti, kroz nastavu fuizičkog vaspitanja i vannastavne aktivnosti, kroz školske sportske sekcije - kazala je Čobanu na konferenciji za novinare, dodajući da će razvoj školskog sporta od sada biti prioritet rada Sekretarijata.

Ona je ocenila da je gorući problem komercijalizacija školske sportske infrastrukture, pre svega sala za fizičko, zbog čega su đaci gotovo bezuslovno usmereni na klubove, a potpuno je  zapostavljeno pitanje javnog zdravlja.

- Nažalost, kao posledica nebrige o školskom sportu imamo decu sa deformitetima i fizičke i psihičke prirode. Mi nemamo više razvijen timski duh, mi više ne znamo šta je fer plej, koji sutra treba da preselimo u društvo, u porodicu pa i u politiku. A sve su to stvari koje se u toj maloj školskoj sportskoj zajednici uče - poručila je Marinika Čobanu i dodala da Sekretarijat za sport i omladinu želi da na proleće ove godine oživi nekada popularni SOŠOV, odnosno Sportsku olimpijadu školske omladine Vojvodine, koja će naredne godine navršiti 35 godina od nepostojanja.

- Želimo da prekinemo tu lošu tradiciju i da ponovo imamo vojvođanske školske olimpijske prvake - objasnila je Čobanu.

Nacrt se bavi strategijom u periodu od 2013. do 2018. godine i odnosi se na osnovne škole u Pokrajini. Na ovom dokumentu ekspertska grupa radila je gotovo punih godinu dana i uspela je da izradom ovog dokumenta ponudi odgovore na mnoga sporna pitanja koja su godinama prisutna u školskom sportu. Marinika Čobanu je navela da je upravo dokument koji je juče predstavljen dat Vladi AP Vojvodine na razmatranje, a kasnije će biti predat i Skupštini AP Vojvodine, te da će kasnije naći u svim osnovnim školama.

(BILSV, 25.09.2013)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook