Sprečiti bogaćenje prerađivačkog lobija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 10. 09. 2013. | Komentara: 0

Sprečiti bogaćenje prerađivačkog lobija

ZRENJANIN – Poljoprivreda, iako nosilac ekonomskog razvoja naše zemlje, svakim danom sve više stagnira i nazaduje, a aktuelna vlast ne čini ništa da to spreči, istakao je danas odbornik Lige socijaldemorkata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Branislav Janković.

LSV

Dodao je da je potreban hitan sastanak državnog vrha sa proizvođačima i prerađivačima poljoprivrednih proizvoda kako bi se našlo najbolje rešenje, jer ovu krizu u poljoprivrednoj proizvodnji trpe ne samo poljoprivrednici nego i građanke i građani kroz neminovne blokade puteva i visoke cene osnovnih životnih namirnica.
- Aktuelni problem sa cenom suncokreta nije jedini, ne zaboravimo i cenu pšenice koja je sa prošlogodišnjih 23 dinara spala na trenutnih 15, suncokreta sa 55 dinara na 25, kukuruza sa 28 na trenutnih 12 dinara – istakao je Janković na današnjoj konferenciji za novinare. Ukazao je da se sada postavlja pitanje da li je, u skladu sa tim, pojeftinilo i ulje, hleb i mesne prerađevine.

- Problem postoji i kod proizvodnje mesa, nema više redovnog otkupa stoke, već samo nelegalni preprodavci sivim tokovima otkupljuju male količine krupne i sitne stoke. I ove jeseni poljoprivrednici plaćaju punu cenu „regresiranog“ goriva, a za povraćaj novca će, naravno, pričekati. Sav repromaterijal nije više vezan, kao pre, po paritetu za robnu razmenu, pa da krizu svi podjednako podnose, nego se vezuje za evro i razlike u kursu, a sve to opet na štetu poljoprivrednika – objasnio je Janković.

Iz svega pomenutog, naveo je Janović, vidi se da ekonomsku krizu osećaju samo  poljoprivredni proizvođači, dok se  prerađivački lobi nesmetano bogati na njihov račun.

- Zašto se ne stane na put svemu tome? Gde su sad sva ta silna predizborna obećanja i velika ulaganja u poljoprivredu, dokle više da se čeka kad su nam već sad mali i srednji poljoprivredni proizvođači na ivici egzistencije? Dok nam se baca prašina u oči sa rekonstrukcijom nove vlade, poljoprivreda nam pada na najniže grane u svojoj istoriji – rekao je Janković.

(BILSV, 10. 09. 2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook