Sprečiti bogaćenje prerađivačkog lobija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 10. 09. 2013. | Komentara: 0

Sprečiti bogaćenje prerađivačkog lobija

ZRENJANIN – Poljoprivreda, iako nosilac ekonomskog razvoja naše zemlje, svakim danom sve više stagnira i nazaduje, a aktuelna vlast ne čini ništa da to spreči, istakao je danas odbornik Lige socijaldemorkata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Branislav Janković.

LSV

Dodao je da je potreban hitan sastanak državnog vrha sa proizvođačima i prerađivačima poljoprivrednih proizvoda kako bi se našlo najbolje rešenje, jer ovu krizu u poljoprivrednoj proizvodnji trpe ne samo poljoprivrednici nego i građanke i građani kroz neminovne blokade puteva i visoke cene osnovnih životnih namirnica.
- Aktuelni problem sa cenom suncokreta nije jedini, ne zaboravimo i cenu pšenice koja je sa prošlogodišnjih 23 dinara spala na trenutnih 15, suncokreta sa 55 dinara na 25, kukuruza sa 28 na trenutnih 12 dinara – istakao je Janković na današnjoj konferenciji za novinare. Ukazao je da se sada postavlja pitanje da li je, u skladu sa tim, pojeftinilo i ulje, hleb i mesne prerađevine.

- Problem postoji i kod proizvodnje mesa, nema više redovnog otkupa stoke, već samo nelegalni preprodavci sivim tokovima otkupljuju male količine krupne i sitne stoke. I ove jeseni poljoprivrednici plaćaju punu cenu „regresiranog“ goriva, a za povraćaj novca će, naravno, pričekati. Sav repromaterijal nije više vezan, kao pre, po paritetu za robnu razmenu, pa da krizu svi podjednako podnose, nego se vezuje za evro i razlike u kursu, a sve to opet na štetu poljoprivrednika – objasnio je Janković.

Iz svega pomenutog, naveo je Janović, vidi se da ekonomsku krizu osećaju samo  poljoprivredni proizvođači, dok se  prerađivački lobi nesmetano bogati na njihov račun.

- Zašto se ne stane na put svemu tome? Gde su sad sva ta silna predizborna obećanja i velika ulaganja u poljoprivredu, dokle više da se čeka kad su nam već sad mali i srednji poljoprivredni proizvođači na ivici egzistencije? Dok nam se baca prašina u oči sa rekonstrukcijom nove vlade, poljoprivreda nam pada na najniže grane u svojoj istoriji – rekao je Janković.

(BILSV, 10. 09. 2013)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook