Sprečiti krađu bronze sa spomenika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 06. 02. 2014. | Komentara: 0

Sprečiti krađu bronze sa spomenika

NOVI SAD – Početkom oktobra prošle godine nestali su delovi reljefa na spomeniku „Sloboda“ na Iriškom vencu, a pre dve nedelje lopovi su nastavili da čerupaju spomenuk skidajući bronzane ploče. Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je za RTV da je Pokrajina odvojila opdređena stredstva za obnovu spomenika.

LSV

– Činjenica je da je zavod tražio pomoć od strane pokrajine iako mi nemamo tu nadležnost prema spomenicima Narodnooslobodilačke borbe. Tražilo je pomoć i mi smo tu pomoć opredelili još tokom januara, da se sanira, obnovi i restaurira spomenik na Iriškom vencu. Sad čujem da se nastavilo sa tom krađom i da se još uvek traga za NN licima – rekao je Grujić. Dodao je da je neophodno da se pronađe rešenje koje će sprečiti ovakve krađe i uništavanje. Podsetimo, pre nekoliko dana planinarsko društvo "Naftaš" iz Novog Sada upozorilo je da je spomenik "Sloboda" neprestano na udaru kradljivaca koji sa njega skidaju metalne delove. Spomenik je posvećen je palim borcima Narodnooslobodilačkog rata, od 1941. do 1945. godine. Sastoji se od visokog obeliska, na čijem vrhu stoji žena-pobeda sa visoko uzdignutim rukama, a na postolju se nalazi skulptura grupe partizana. Na bočnim zidovima spomenika su bronzani reljefi sa scenama iz Narodnooslobodilačke borbe, a autor spomenika je Sreten Stojanović.

(BILSV, 06. 02. 2014)



Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook