Srbija nije obavezna da prodaje poljoprivredno zemljište

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 24. 11. 2015. | Komentara: 0

Srbija nije obavezna da prodaje poljoprivredno zemljište

BEOGRAD – Osnovna primedba Pokrajinske vlade na izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu je neprihvatljivost predloženog novog instituta kojim bi 30 posto državnog zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi trebalo dati isključivo jednom investitoru.

LSV

Da li će to biti strani investitor ili domaći takjkun, bitno je da to neće biti domaći poljoprivrednici, a oni su upravo obrađivali te oranice, istakao je danas u direktnom uključenju u Dnevnik Televizije N1 pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški. On je negirao i da se Republika Srbija potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju obavezala na usvajanje takvog zakona.
– Nije Srbija preuzela takvu obavezu na sebe. Srbija je preuzela obavezu da od 1. septembra 2017. godine omogući državljanima država članica EU isti tretman kao i našim poljoprivrednicima. Dakle, mi nismo ničim obavezni da svoje državno zemjište otvorimo prema strancima – rekao je Bogaroški. Pokrajinski sekretar je ukazao i da je u praksi evropskih zemalja poznat sistem da se ograničavanjem prometa poljoprivrednog zemljišta zaštiti domaći poljoprivrednik, što se kod nas može uraditi postavljanjem uslova da zemljište može da kupuje onaj ko 10 godina živi u Republici Srbiji.
– Upravo je to ono što je Pokrajinska vlada očekivala od izmena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu, a ne otvaranja mogućnosti da se na 30 godina, faktički, oduzme našim poljoprivrednicima onaj najkvalitetniji deo državnog zemljišta – rekao je on. Bogaroški je dodao i da u Vojvodini postoji problem nedostatka poljoprivrednog zemljišta zbog čega je svaka tvrdnja da nema interesovanja za zakup državnog zemljišta totalno besmislena, pogotovo kada se vidi koje se cene postižu na licitacijama u zakupu državnog zemljišta, upravo od strane poljoprivrdnika koji sada protestuju.

(BILSV, 24. 11. 2015)



Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook