Ukidanje subvencija će izazvati pad ratarske proizvodnje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 16. 01. 2014. | Komentara: 0

Ukidanje subvencija će izazvati pad ratarske proizvodnje

PANČEVO – Potpredsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Pančevo Jovan Petrovački izjavio je da su najave o izmenama subvencija za poljoprivrednike, odnosno da će gotovinski deo biti ukinut i prebačen u investicije o kojima se gotovo ništa ne zna, završni udarac države koji će izazvati pad u ratarskoj proizvodnji.

LSV

- Do sada su, postojećim sistemom subvencionisanja, gotovo sva poljoprivredna gazdinstva bila obuhvaćena što je u nekoj meri imalo kao rezultat povećanje ratarske proizvodnje, a samim tim i izvoza. Nisu tačni navodi ministra da postojeći sistem nije dao rezultata. I do sada je Srbija bila daleko iza svih evropskih zemalja po visini subvencija, a ako zaživi ideja ministra sasvim sigurno ćemo imati pad u ratarskoj proizodnji – istakao je Petrovački na konferenciji za novinare.

On je naveo da je potpuni paradoks da je Vlada Ivice Dačića usvojila Zakon o subvencijama koji jasno propisuje način subvencija, pa je potpuno nejasno da li za ministra Dragana Glamočić zakon nešto znači ili je on iznad zakona, pa može da ga tumači kako mu je volja i  želja.

- Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da postojeći način subvencionisanja treba zadržati uz mogućnost malih korekcija, ali svakako na  bolje, a ne na štetu poljoprivrednika. I, takođe, mišljenja smo da postojeće subvencije ne stvaraju naše poljoprivrednike konkurentnim u odnosu na njihove kolege u regionu, a kamoli u Evropskoj uniji, te da ih svakako treba povećati, a ne smanjiti, kakva je namera aktuelnog ministra. Ostaje nam da vidimo da li će se ovo završiti samo na negativnim reakcijama poljoprivrednika ili na radikalnijim merama, kakve su preduzimali u poslednjih nekoliko godina upravo zbog problema u subvencionisanju u ratarstvu – zaključio je Jovan Petrovački.

(BILSV, 16.01.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook