Ukidanje subvencija će izazvati pad ratarske proizvodnje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 16. 01. 2014. | Komentara: 0

Ukidanje subvencija će izazvati pad ratarske proizvodnje

PANČEVO – Potpredsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Pančevo Jovan Petrovački izjavio je da su najave o izmenama subvencija za poljoprivrednike, odnosno da će gotovinski deo biti ukinut i prebačen u investicije o kojima se gotovo ništa ne zna, završni udarac države koji će izazvati pad u ratarskoj proizvodnji.

LSV

- Do sada su, postojećim sistemom subvencionisanja, gotovo sva poljoprivredna gazdinstva bila obuhvaćena što je u nekoj meri imalo kao rezultat povećanje ratarske proizvodnje, a samim tim i izvoza. Nisu tačni navodi ministra da postojeći sistem nije dao rezultata. I do sada je Srbija bila daleko iza svih evropskih zemalja po visini subvencija, a ako zaživi ideja ministra sasvim sigurno ćemo imati pad u ratarskoj proizodnji – istakao je Petrovački na konferenciji za novinare.

On je naveo da je potpuni paradoks da je Vlada Ivice Dačića usvojila Zakon o subvencijama koji jasno propisuje način subvencija, pa je potpuno nejasno da li za ministra Dragana Glamočić zakon nešto znači ili je on iznad zakona, pa može da ga tumači kako mu je volja i  želja.

- Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da postojeći način subvencionisanja treba zadržati uz mogućnost malih korekcija, ali svakako na  bolje, a ne na štetu poljoprivrednika. I, takođe, mišljenja smo da postojeće subvencije ne stvaraju naše poljoprivrednike konkurentnim u odnosu na njihove kolege u regionu, a kamoli u Evropskoj uniji, te da ih svakako treba povećati, a ne smanjiti, kakva je namera aktuelnog ministra. Ostaje nam da vidimo da li će se ovo završiti samo na negativnim reakcijama poljoprivrednika ili na radikalnijim merama, kakve su preduzimali u poslednjih nekoliko godina upravo zbog problema u subvencionisanju u ratarstvu – zaključio je Jovan Petrovački.

(BILSV, 16.01.2014)



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook