Velik dan u istoriji Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 30. 07. 2016. | Komentara: 0

Velik dan u istoriji Vojvodine

NOVI SAD, 30. jul - Na današnji i sutrašnji dan, 30. i 31. jula 1945, Vojvodina je voljom svih njenih naroda stvorila svoju autonomiju, a onda je kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije. To je veliki i izuzetno značajan datum u istoriji Vojvodine i njene autonomije ponikle na antifašizmu i modernom, nadnacionalnom konceptu.
 
LSV 
 
Upravo taj koncept danas je izložen i biće izložen pokušajima revizije ne bi li autonomija bila degradirana ili čak u ekstremnijoj varijanti ukinuta, a s njom i svaka druga specifičnost Vojvodine, sve dok na kraju ne nestane i njeno ime.
 
Svesna da je takvih pokušaja bilo i da će ih biti, LSV je i insistirala i izborila se za to da u Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine usvojenoj 2013. godine ostane rečenica koje su neki hteli lako da se odreknu: 
 
„Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30–31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji“.
 
Te odluke Skupštine je, podsetiću, zatim potvrdilo i najviše zakonodavno i predstavničko telo Jugoslavije. 
Dakle, autonomija Vojvodine jeste istorijska činjenica. Kao što je činjenica i to da je autonomija Vojvodine konstituisana tako da se ona ne može ukidati voljom republičke vlasti jer je Vojvodina kao autonomija ušla u sastav Srbije i tako postala njen konstituent. Takođe, u temelje vojvođanske autonomije ugrađen je i antifašizam, a upravo je na antifašističkim vrednostima izgrađena i moderna Evropa kojoj Srbija danas teži.
 
Zato će i promena Ustava na putu ka Evropskoj uniji biti velika prilika da se konačno i trajno uvaže i ove činjenice i sve specifičnosti Vojvodine, te da joj se garantuje puna autonomija kakvu je i imala kada je bila jedan od najrazvijenijih delova nekadašnje Jugoslavije, a to podrazumeva: izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, pravo na imovinu i sopstvene prihode.
 
Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook