Vojvodina je konstitutivni deo Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 17. 08. 2012. | Komentara: 0

Vojvodina je konstitutivni deo Srbije

NOVI SAD - Odluka Ustavnog suda, koji je odmah po formiranju Vlade doneo odluku o uskraćivanju dela nadležnosti Vojvodine, bila je kap koja je prelila čašu u dugogodišnjem varvarstvu Beograda. Podsetiću, Vojvodina je u Srbiju ušla sa svojom teritorijom, autonomijom – rekao je u intervjuu Kuriru predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Nenad
 
I, šta onda?
- Nije ona nikakav severni deo Srbije, već njen konstitutivni deo, i umesto da je spona Srbije i Evrope, urušava se njeno postojanje. Za vreme Miloševića sama reč Vojvodina je bila skoro zabranjena, korišćena je sramna floskula „severna srpska pokrajina“.

Što je tu sramno?
- Sramno je jer je to opis. To je kao kad bi se za ženu reklo „ono što ima sise“. Sramno je jer je ponižavajuće.
 
I vi kažete da takvim nastupima ne podgrevate separatizam?
- Priča o separatizmu je intelektualni bezobrazluk da bi se ućutkao glas iz Vojvodine. U vladi Koštunice doktor Vojislava postavljeno je pitanje šta će policija preduzeti protiv separatističkog delovanja LSV. MUP je odgovorio da ne raspolaže saznanjima o tom delovanju. Ako Koštuničina policija to nije pronašla, jasno je da urlikanje o separatizmu počinje kad god pitamo: Dokle ćete da nas pljačkate?
 
Šta konkretno tražite?
- Promena Ustava. Vojvodina se stalno preglasa. Zar neko misli da to može da traje u beskonačnost i završi time što će Vojvodina bez uzdaha da umire, i još da i ne smrdi pod prozorom beogradskih vlastodržaca?
 
Kako ocenjujete početak rada Vlade?
- Mislite na ovu Dučićevu vladu? Od samog starta - promenama u NBS i stavljanjem pod kontrolu svih državnih organa - pokazali su potrebu za birokratskom centralizacijom. To je povratak partijske države kakvu smo imali devedesetih.
 
Zašto vas Dačić asocira na Dučića?
- Zato što mi Dučić dođe koalicioni naziv vlade. Malo Dačić, malo Vučić. Videćemo kako će se složiti ti temperamenti. Vučić je za koncept „hajde da se borimo protiv kriminala“ i pokušaće zaista nešto da uradi kako bi opravdao poverenje koje je dobio. Razlike u mentalitetu su prevelike da bi to dugo trajalo.
 
DS nas je prevario

Da li je autonomistički blok provokacija vlasti?

- Program LSV je nepromenjen 20 godina. U DOS-u smo imali ideje o vraćanju pune autonomije Vojvodini, ali je taj omnibus zakon stopirao DS. Posle je napravljena platforma o položaju Vojvodine za Ustav 2006, ali drugovi iz DS zadovoljili su se time da naš budžet bude sedam odsto iz republičkog.
 
Deceniju ste sarađivali s DS, a sad ih kritikujete?
- A koga je trebalo da podržavam?! Koštunicu, koji je od Srbije hteo da napravi pravoslavnu džamahiriju? Nikolića, koji je rekao da ne vidi problem u tome da Srbija bude ruska provincija, ili Velju Ilića i njegova kraduckanja?
 

Držim nogu u vratima
 
Čanak kaže da avgustovsku pauzu u radu parlamenta nije iskoristio za odlazak na neko egzotično letovanje:
 
- Sedim kod kuće i stalno držim nogu u vratima u pokušaju da odem negde, ali nisam uspeo. Bio sam nekoliko puta u Beogradu.

(BILSV, 17.08.2012)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook